Officieel onderzoek naar ‘te traag’ politieoptreden na schietpartij op school in Texas

 ©  Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal het politieoptreden onderzoeken na de massale schietpartij in Uvalde. Negentien kinderen en twee leerkrachten werden in hun klas doodgeschoten. De politieleiding heeft intussen wel al toegegeven dat er te lang is gewacht om de dader uit te schakelen.

tg

Zondag is president Biden op bezoek in de school waar het drama zich heeft afgespeeld. Hij praat er met nabestaanden en slachtoffers en woont een herdenking bij.

De gouverneur van Texas, die ook aanwezig is, werd uitgejouwd bij zijn aankomst. Gezien de ernstige tekortkomingen van de politie wil de Amerikaanse Justitie een onderzoek opstarten. De burgemeester van het getroffen stadje Uvalde, Don McLaughlin, vroeg erom.

Het doel van het onderzoek is om een onafhankelijk rapport op te stellen over het optreden van de politie die dag en om lessen te trekken voor andere aanvallen.

Het hoofd van de ordediensten in Texas geeft toe dat de politie te lang heeft gewacht om de dader van de schietpartij uit te schakelen. Hij bevestigt daarmee kritiek die in die zin was gerezen bij onder meer ouders van slachtoffers.

LEES OOK. Onze reporter in Houston bezoekt wapenbeurs van NRA: “Er is geen munitie in het gebouw. Maar het ongeladen wapengekletter is beangstigend”

Anderhalf uur wachten

Volgens de ouders van de kinderen in de school van Uvalde in Texas zat er meer dan anderhalf uur tussen het ogenblik dat de schutter de school binnendrong en het moment dat Salvadoar Ramos (18) door de politie werd uitgeschakeld. De agenten zouden gewacht hebben op versterking van de grenspolitie die daarna het gebouw bestormden en de schutter doodschoten.

“Een foute inschatting en een verkeerde beslissing”, gaf Steven McCraw, het hoofd van de veiligheidsdiensten in Texas, al toe.

Officieel onderzoek

De agenten dachten dat ze de schutter ingesloten hadden en dat die geen gevaar meer vormde voor de kinderen. Ze hebben daarop drie kwartier in de gang gewacht vooraleer in actie te treden. Hadden ze hem onmiddellijk gedood, waren wellicht veel levens gered geweest.

Er komt nu een officieel onderzoek naar het politieoptreden. De politiechef denkt voorlopig niet aan opstappen. Hij wil het onafhankelijk onderzoek afwachten.

Aangeboden door onze partners