Moormaki geboren in Zoo Planckendael

 ©  ZOO Planckendael / Jonas Verhulst

In Zoo Planckendael hebben de moormaki’s een nieuwe telg verwelkomd. Het is het tweede jong in twee jaar tijd voor mama Kimmie en papa Oreo. Het geslacht is nog niet bekend, omdat het jong zich nog vastklampt aan zijn moeder. Op een naam is het daarom ook nog even wachten.

jvhBron: BELGA

Moormaki’s of zwarte maki’s zijn een soort halfapen die net als alle andere maki’s in het wild alleen op Madagaskar en enkele omliggende eilandjes voorkomen. De soort wordt bovendien in zijn voortbestaan bedreigd door houtkap, stroperij en illegale handel. Elke geboorte in een dierentuin is dan ook goed nieuws voor de soort, stelt Planckendael, dat deelneemt aan het internationaal kweekprogramma van de moormaki. Zo kan een reservepopulatie worden behouden voor het geval de soort in het wild zou uitsterven.

Kimmie en Oreo kregen vorig jaar al een dochtertje, Wifi. Het geslacht van het nieuwe jong zal binnenkort te zien zijn aan de kleur van de vacht. “Voorlopig is het jong nog zwart, maar moormaki’s kunnen nog tot acht weken na hun geboorte veranderen van kleur”, zegt verzorger Elke. “Een vrouwelijke moormaki is koperkleurig met witte pluimpjes aan de oren, terwijl de mannelijke moormaki’s zwart zijn.” Zodra het geslacht duidelijk is, zal het diertje een naam krijgen. Die naam begint sowieso met een X, zoals alle borelingen in Planckendael dit jaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten