Verkorte journaals en geen uitzending van ‘Thuis’ tijdens stakingsdag bij VRT

Tijdens de nationale stakingsdag bij de VRT dinsdag zullen er verkorte tv-journaals van maximaal 10 minuten worden uitgezonden. De soap ‘Thuis’ komt dinsdagavond ook niet op de buis. Dat melden de vakbonden van de openbare omroep. “De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest”, klinkt het bij het gemeenschappelijk vakbondsfront.

jvhBron: BELGA

Het personeel van de VRT staakt dinsdag, om te protesteren tegen het eind april aangekondigde transformatieplan. “Het plan dat nu op tafel ligt, is geen besparingsplan, maar een afbraakplan”, aldus ACOD VRT, ACV VRT en VSOA VRT. De vakbonden eisen meer respect voor de medewerkers en de kijkers. Daarom roepen ze de Vlaamse regering en de directie op om de besparingen en de privatisering te stoppen en de werkingsmiddelen te indexeren.

LEES OOK. Dinsdag wordt ernstige hinder verwacht op openbaar vervoer door staking

Concreet zullen er op Eén ingekorte journaals worden uitgezonden om 13 en om 19 uur en ook het late journaal wordt ingekort. Voor en na de journaals worden er pancartes van de vakbondsorganisaties getoond. Er is geen dagelijkse uitzending van “Thuis”, enkel programma’s die op voorhand zijn opgenomen komen op het scherm.

Ketnet en Canvas worden op één kanaal uitgezonden. Tot 20 uur is er programma van Ketnet, nadien volgt op Canvas een uitzending van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Wat betreft de radiozenders, blijft het ochtend- en avondblok op Radio 1, Radio 2, StuBru, MNM en Klara behouden, maar met een kortere tijdspanne (7 tot 9 uur en 16 tot 18 uur). Tussenin is muziek te horen. Radio 2 brengt enkel een nationaal aanbod, geen regionale uitzendingen. Er zijn nieuwsbulletins om 7, 8, 12, 13, 17 en 18 uur.

Online zullen er banners worden geplaatst op de website vrtnws.be en op VRT NU.

De vakbonden verwachten dat het stakingspiket van de VRT het grootste piket zal zijn van alle piketten van de openbare dienstenstaking in Brussel. “De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest”, aldus de bonden. Er zullen onder meer speeches, live muziek en solidariteitsbezoeken zijn aan de Reyerslaan, klinkt het nog.

De directie van VRT wil op dit moment nog niet reageren, maar zet na de stakingsdag het interne overleg met de vakorganisaties verder.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten