Regering moet werk maken van sociaal statuut sekswerkers, vindt Koen Geens

 

 ©  BELGA

Kamerlid Koen Geens (CD&V) roept de regering op snel werk te maken van een sociaal statuut voor sekswerkers. Binnenkort treedt de decriminalisering van sekswerk stapsgewijs in werking en de voormalige Justitieminister gelooft dat zo’n sociaal statuut kan helpen voorkomen dat de sekswerkers “in het donkere net verdwijnen.”

Bron: BELGA

Enkele maanden geleden keurde de Kamer de hervorming goed van het seksueel strafrecht van huidig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Een van de belangrijke nieuwigheden is de decriminalisering van sekswerk. Vandaag geldt een soort gedoogbeleid, maar geen wettelijk kader. De decriminalisering moet zorgen voor erkenning en bescherming van de sekswerkers.

Tijdens een hoorzitting in de Kamer wees Geens op het risico dat sekswerkers binnenkort in het illegale  circuit zullen verdwijnen, terwijl ze vandaag van het gedoogbeleid kunnen ‘genieten’. “Hoe kunnen we dat vermijden zolang er geen sociaal statuut is?”, vroeg het Kamerlid. “De regering moet hier vaart mee maken.” Het gaat voor Geens niet enkel om dat “donkere net”, maar ook om de rechtszekerheid en -bescherming van sekswerkers. “Als we bang zijn van uitbuiting, is een statuut een van de passende antwoorden”, vindt Geens.

Zijn opvolger op Justitie, minister Van Quickenborne, antwoordde dat er binnen een tweetal weken een overleg geprogrammeerd staat tussen de drie bevoegde kabinetten. Hij gaf ook aan dat er nauw contact is met UTSOPI vzw, de vereniging van onafhankelijke sekswerkers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten