Basketbal BNXT League

Oostende geniet nog na van nieuwe landstitel, maar: “We willen nu ook de eerste BNXT-kampioen worden”

Oostende won vrijdag de vierde finalematch in Mechelen, goed voor een elfde landstitel op rij en een 23ste in totaal.

Oostende won vrijdag de vierde finalematch in Mechelen, goed voor een elfde landstitel op rij en een 23ste in totaal.© BELGA

Met focus en energie won Filou Oostende vorige vrijdag ook de vierde match van de finaleserie tegen Kangoeroes Mechelen. Gulzig vierden drie Belgian Lions de 23ste landstitel van de kustploeg, maar het seizoen is nog niet afgelopen.

Peter Rossel

#HeavenEleven: met deze hashtag verwoordde Oostende vooral op sociale media een heel seizoen het verlangen naar een hemelse elfde landstitel op rij, en die staat sinds vrijdagavond ook op het palmares. Tussen 1981 en 2007 won Oostende twaalf kampioenschappen. De elf van 2012 tot 2022 verdubbelen dat aantal bijna.

“In de eerste finalematch was Mechelen verrast, maar nadien hebben ze getoond dat ze hun plaats in de finale verdienden”, zei Servaas Buysschaert. “Op die manier en tegen zo’n tegenstander is het veel leuker om kampioen te spelen. We hielden van de spanning en dat is beter dan drie eenvoudige matchen. Zo kregen we tenminste een echte beloning voor het werk dat we gedaan hebben. Ik ben heel tevreden. Het is zalig, echt fantastisch om deze titel met de fans te kunnen vieren na die twee coronajaren. Wat moet je nog meer hebben?”

In 2020 vernam iedereen thuis dat hij kampioen was, in 2021 waren enkel tweehonderd Bergen-supporters in de arena toegelaten.

Nooit moe

Door het elleboogprobleem van Mikael Jantunen speelde Pierre-Antoine Gillet (7 rebounds, 6 punten, 5 assists en 4 steals) vrijdag in Mechelen de volledige eerste helft. Twintig minuten in één helft op het terrein: hoogst ongebruikelijk voor een speler van Oostende. “De vierde match was, soms in een kolkende sfeer, een ware finale, waarvoor we ook Kangoeroes feliciteren. Bij een vierde match in zeven dagen ken je mekaar steeds beter, maar wij werden dankzij onze collectieve sterkte kampioen”, zei Gillet, die tot de slotfase een defensieve muur op zich vormde. “In een finale word ik nooit moe. Het is natuurlijk leuker om thuis te kunnen vieren, maar met die vele supporters in Mechelen was het ook tof.”

“We hadden ons wat aangepast en konden op het einde de controle behouden. Toch was ik pas zeker van de titel op anderhalve minuut van het einde toen Phil Booth met vele drives uitpakte”, besloot Haris Bratanovic (14 punten aan 77,7% en 2 rebounds), die de tip-off won, meteen dunkte en zes van de eerste elf punten scoorde. “Keye van der Vuurst schonk me goede passes. We hebben een goede connectie. Na het feesten stomen we ons klaar voor de crossborderfase van de BNXT play-offs. Het is de bedoeling ook die trofee te winnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten