Voka en Unizo hekelen “onverantwoorde en gevaarlijke stakingen”, ook premier De Croo heeft weinig begrip voor actie

Themabeeld ©  BELGA

De ondernemersorganisaties Voka en Unizo kunnen geen begrip opbrengen voor de acties dinsdag in de openbare sector. “De vakbonden hebben oogkleppen op”, klinkt het bij Voka. “Moedwillige sabotage van onze economie door de vakbonden”, stelt Unizo.

jvhBron: BELGA

Voka heeft vragen bij de reden voor de actiedag: de “algemene malaise” in de publieke sector. “Die erg wazige motivatie moet het gebrek aan echte argumenten verbergen”, klinkt het in een persbericht. De organisatie wijst erop dat de lonen van het overheidspersoneel net voor de vierde keer sinds oktober 2021 met 2 procent zijn geïndexeerd, “een directe compensatie voor de stijgende inflatie”. 

“De vakbonden blijven bewust blind voor de precaire situatie in de rest van de wereld”, stelt Hans Maertens, de gedelegeerd bestuurder van Voka. “Er woedt een oorlog in Europa. In de landen rondom ons wordt daarom een voorzichtig beleid gevoerd en worden de lonen gematigd. In België zien we door de automatische loonindexering de loonkostenhandicap met onze buurlanden zienderogen oplopen, ten koste van onze economie en welvaart. We spelen met vuur en de rekening zal later dubbel betaald worden.”

Unizo: “Door op straat te komen wordt malaise alleen maar groter”

Unizo zit op dezelfde lijn. De stijging van de reële lonen in België is de volgende twee jaar de hoogste in Europa, maar toch willen de vakbonden méér en organiseren ze bij de vleet stakingen en betogingen, klinkt het daar. 

“Door op straat te komen tegen de ‘algemene malaise’ wordt die alleen maar groter”, zegt topman Danny Van Assche. “Bedrijven en hun werknemers worden weer ongewild getroffen door het platleggen van het openbaar vervoer en de onverwachte sluiting van sommige scholen.” Volgens Van Assche zal de “algemene malaise” daardoor alleen maar verergeren, “en het is ook niet meteen een uitgestoken hand voor sociale dialoog”.

Ook premier De Croo heeft weinig begrip voor actie

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft weinig begrip voor de actiedag. “In België is de koopkrachtcompensatie automatisch in tegenstelling tot in andere landen. In Nederland start men nu pas met onderhandelingen over een compensatie”, zei hij bij Radio 1.

De eerste minister erkende dat de hoge inflatie voor niemand gemakkelijk is. “Ik heb begrip voor de bezorgdheid van de vakbonden”, maar de koopkrachtcompensatie is in ons land veel beter geregeld dan in andere landen, klonk het. “We moeten allemaal mekaar goed vasthouden, zowel bij de overheid als in de private sector”, aldus nog De Croo.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten