Mechelen is Fietsstad van 2022, ook Lommel en Peer krijgen erkenning

Themabeeld ©  Jan Van der Perre

Mechelen is uitgeroepen tot fietsstad van 2022. Dat is dinsdag bekendgemaakt door de VSV, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. De stad krijgt de erkenning omdat ze voorop loopt op het vlak van fietsbeleid en als inspiratie kan dienen voor andere Vlaamse steden. Ook Lommel en Peer vallen in de prijzen op het jaarlijks fietscongres, dat dit jaar in Deinze wordt gehouden.

jvhBron: BELGA

In de categorie grote steden (meer dan 50.000 inwoners) is Mechelen de nieuwe titelhouder omdat er de voorbije jaren opvallend veel fietsinfrastructuur is gebouwd. De jury verwijst naar een vlotte fietsverbinding tussen het noorden en zuiden van de stad, die gescheiden is van motorvoertuigen. Inwoners kunnen zich wenden tot het “Huis van de Fiets” voor informatie over fietsroutes of fietsbeleid. Ze kunnen er ook terecht voor fietsonderhoud of fietsverhuur.

Het Limburgse Lommel valt dan weer op in de categorie tussen 20.000 en 50.000 inwoners. De VSV verwijst naar de kwalitatieve fietsstallingen en looft de fietscultuur. Het stadsbestuur geeft er het goede voorbeeld en er zijn tal van campagnes. Peer, een kleinere Limburgse stad, mag zich ook Fietsstad noemen, omdat het een relatief groot deel van het budget vrijmaakt voor knelpunten op schoolroutes.

De winnaars krijgen vanwege de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten