Belgische bisschoppen roepen op tot regularisatie van mensen zonder papieren

De Belgische bisschoppen hebben dinsdag een video gelanceerd waarin ze oproepen om mensen zonder papieren niet te vergeten in de context van de oorlog in Oekraïne. Zo’n 150.000 mensen zonder papieren maken deel uit van de samenleving zonder dat België ze erkent en daar moet verandering in komen, aldus de bisschoppen.

jvhBron: BELGA

“Omdat ze hier illegaal verblijven, wordt alleen over hun terugkeer, vrijwillig en gedwongen als het moet, gesproken. In afwachting van hun uitzetting moeten ze in onveilige en mensonwaardige omstandigheden zien te overleven”, klinkt het. De bisschoppen willen dat mensen zonder papieren hier toegang krijgen tot sociale uitkeringen en basisvoorzieningen.

Ze stellen dat een kwalitatieve samenleving niet kan bestaan zolang een deel van de mensen in de clandestiniteit wordt gehouden. Daarnaast kan de regularisering van mensen zonder papieren het tekort aan arbeidskrachten oplossen. De bisschoppen stellen ook enkele concrete maatregelen voor, waaronder nieuwe legale en veilige migratietrajecten binnen de EU, soepeler omgaan met gezinshereniging en medische regularisatie en het hervormen van de verblijfsstatuten. Ook een herziening van de regularisatieprocedure moet volgens hen bespreekbaar zijn. 

“Aan allen die zich vandaag inzetten voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen doen wij de volgende oproep: vergeet de mensen zonder papieren niet. Zelfs onzichtbaar, maken ze deel uit van onze samenleving en verdienen ze een rechtvaardiger lot dan de ‘vergeetput’ waarin ze worden achtergelaten”, besluiten de bisschoppen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten