Alle ogen gericht op kermiskoers: Quick-Step Alpha Vinyl met sterk team in Gullegem “om fans te plezieren”

 ©  @qst_alphavinyl

Met Remco Evenepoel, Iljo Keisse, Stijn Steels, Ethan Vernon en Stan Van Tricht is Quick-Step Alpha Vinyl de te kloppen formatie in Gullegem Koerse. “Als we de wedstrijd kunnen winnen, gaan we dat zeker niet laten liggen, maar we zijn hier toch vooral om de fans te plezieren”, vertelde sportdirecteur Rik Van Slycke voor de start.

Bron: BELGA

Met Yves Lampaert, in 2019,  en Stan Van Tricht, vorig jaar, won Quick-Step de jongse twee edities. Zelf won Van Slycke de West-Vlaamse kermiskoers in 1992. Manager Patrick Lefevere prijkt bij het jaartal 1977 op de erelijst. “Patrick heeft nauwe banden met het organisatiecomité en we komen altijd met een mooie delegatie naar hier”, zegt van Slycke. “Dat is een traditie geworden. We fleuren graag de deelnemerslijst wat op.”

“Er zit verval op dit soort wedstrijden. Vroeger waren er bijna dagelijks kermiskoersen met een rijk gestoffeerd deelnemersveld. Dat is nu wel anders. Destijds had je ook nog renners die het circuit speciaal afschuimden, want er was ook nog wel wat te verdienen. Anderen reden de kermiskoersen om opnieuw wat conditie op te doen in functie van één of andere ronde. Spijtig genoeg is het voor de renners nu financieel niet echt interessant meer om die kermiskoersen te rijden. Van hun startgeld gaat een groot deel naar de fiscus. Renners rijden deze koersen alleen nog om hun fans te plezieren.”

Een kermiskoers winnen is niet simpel. Dat hebben vele grote renners meermaals gezegd. “Het is inderdaad niet gemakkelijk. We starten ook niet echt met de intentie om absoluut te winnen. We zien wel wat de concurrentie doet. In deze Gullegem Koerse kunnen onze renners zonder stress rijden. Niets moet, alles mag en Remco kan zich nog eens tonen aan zijn supporters, voor hij afzakt naar de Ronde van Zwitserland.”

Remco Evenepoel: “Ik wil meer focussen op rondes in WorldTour”

“Ik heb wel zin in deze Gullegem Koerse. Het is de laatste dag van een achtdaags blok. Dat betekent dat ik in voorbereiding op de Ronde van Zwitserland en de Vuelta al meerdere dagen na elkaar intensief koerste”, vertelde Evenepoel, die zondag met de Ronde van Noorwegen een negende kleinere ronde won, op 21 deelnames in dat soort wedstrijden. “Dat is leuk, maar ik wil me nu wat meer focussen op rondes in de WorldTour. De Ronde van Zwitserland en de Ronde van het Baskenland bijvoorbeeld. De Ronde van Zwitserland komt er al snel aan (12-19 juni) en daarin wil ik mooie uitslagen rijden.”

Remco Evenepoel zette de Ronde van Noorwegen met drie ritzeges volledig naar zijn hand. “Winnen is altijd mooi, ook al is het ‘maar’ de Ronde van Noorwegen. Ik kan het niet de grootste of de mooiste zege uit mijn carrière noemen, maar de cijfers die ik er kon vooleggen waren wel heel mooi en dat is tof om mee verder te werken. De zege pakken op een beklimming was voor mij een heel positief punt. Ook tijdens een vlakke etappe kunnen zegevieren, was mooi meegenomen. Ik heb tijdens mijn stage in Spanje bewust getraind op het klimmen. Ik trainde op lange en steile bergen om goed te zijn in de Ronde van Zwitserland en later op het jaar in de Vuelta. Toen ik de zege pakte in de sprint in Noorwegen was dat niet tegen de rasspurters, maar tegen de punchers en de klimmers. In een massaspurt houd ik me afzijdig en kijk ik liever toe vanaf de derde of vierde rij.”

De Ronde van Zwitserland wordt de volgende uitdaging voor Evenepoel. “Die koers wordt afgesloten met een tijdrit. Ik kan zo misschien wat verdedigend koersen tot de laatste dag. Dat kan het misschien gemakkelijker maken. Sowieso zal het erop neerkomen om met de beste klimmers mee te zijn. Lukt het niet, is dat jammer, maar ik ga het wel proberen. Als ik er kan winnen, ga ik dat zeker niet laten liggen. Voor de ronde van Spanje (19 augustus - 11 september) ga ik zeker nog op stage, om ook daar optimaal aan de start te verschijnen. Ik zal in Zwitserland ook al wel enkele antwoorden krijgen op bepaalde vragen.”

Na de Vuelta volgt al snel het WK in Australië (18-25 september). Wout van Aert heeft aangegeven daar niet aan het WK tijdrijden te zullen deelnemen. “Wout zal daar wel zijn redenen voor hebben”, zegt Evenepoel. “Hij zal de focus willen leggen op de wegrit. Zelf hoop ik goed uit de Vuelta te komen om in prima conditie naar het WK te kunnen trekken.”

Aangeboden door onze partners