Corona kostte De Lijn ruim 113 miljoen euro in 2021

 ©  BELGA

De coronapandemie heeft De Lijn vorig jaar 113,3 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij dinsdag heeft voorgesteld.

Bron: BELGA

Als gevolg van het coronavirus lag het reizigersaantal in 2021 nog steeds zowat 40 procent lager dan voor de pandemie. Daardoor daalden de inkomsten met 75,5 miljoen euro. Daarnaast liepen ook de kosten op met 37,7 miljoen euro, voor onder meer het extra poetsen van bussen en trams, of het huren van bijkomende autocars.

Net zoals in 2020 ving de Vlaamse regering die impact op met een extra coronatoelage. Daardoor kwam de omzet vorig jaar licht hoger uit op 1,13 miljard euro - waarvan 1 miljard euro dotatie - en kon De Lijn het boekjaar afsluiten met een operationeel overschot van 11.000 euro.

Onder de streep bleef wel een verlies van 6 miljoen euro over. Dat heeft te maken met een boekhoudkundige ingreep van 12,3 miljoen euro: De Lijn moet voortaan een andere regeling hanteren om onder meer de achterstallige verlofdagen in rekening te brengen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten