Wielrennen elite 78ste Gullegem Koerse

Sasha Weemaes botst op Remco: “Ongezien, echt niet normaal hoe rap die rijdt”

Sasha Weemaes op het podium in Gullegem naast Remco Evenepoel: “Tweede na Evenepoel is me een zege waard. Dit bevestigt mijn uitstekende conditie en versterkt mijn vertrouwen.”© VDB

Remco Evenepoel, twee dagen geleden winnaar van de Ronde van Noorwegen, zette in Gullegem Koerse zijn zegereeks voort. De kopman van Quick-Step Alpha Vinyl domineerde van begin tot einde. Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise) eindigde tweede voor Jarne Van Grieken (Acrog-Tormans) en Greg Van Avermaet (AG2R Citroën).

Freddy De Geest

De vlam sloeg meteen in de pan in Gullegem. Vroeg in de wedstrijd schudde Evenepoel met ploegmakker Stijn Steels, de Brit Tom Portsmouth en Weemaes de kaarten. “Nooit eerder meegemaakt, hoe rap kan die Evenepoel rijden”, spaarde Weemaes zijn lof niet voor de Vlaams-Brabander. “Tijdens het hectisch begin aan waanzinnige snelheden was ik al een paar keer tussen mijn kader gekropen. Ik was wat blij dat de kopgroep gevoelig aandikte en ik me gesteund wist door mijn ploegmaats Kenneth Van Rooy en Sander De Pestel. In die ruime kopgroep zat ik iets meer op mijn gemak en duurde het wat langer vooraleer ik een kopbeurt moest doen.”

Na een zoveelste cartouche van Evenepoel splitte de kopgroep. Weemaes was weer mee en ook Van Avermaet, Van Grieken, Arjen Livyns en de Australiër Angus Lyons pikten aan. “We hadden snel een redelijke voorsprong en wisten dat wij voor de zege zouden strijden. Toen Remco in het slot nog eens uithaalde, moest ik passen. Mijn hoofd wilde nog wel, maar mijn benen niet. Tweede na Evenepoel is me een zege waard. Dit bevestigt mijn uitstekende conditie en versterkt mijn vertrouwen. In Middelkerke wil ik op het BK een rol van betekenis spelen”, liet Weemaes nog optekenen.

“Sasha heeft me vandaag verrast”, stelde sportdirecteur Walter Planckaert. “De koers werd afgehaspeld aan een gemiddelde van 47,6km/uur. Onderschat dat niet. Sasha zette dit seizoen stappen en bevestigde het opnieuw. Van het begin tot het einde wedijveren met deze Evenepoel is niet aan iedereen gegeven. Toen Sasha al in het wedstrijdbegin meewipte, dacht ik dat hij krachten verspilde die hij in de finale zou tekortkomen. Sasha hield stand. Deze tweede plaats schat ik zeer hoog in. Sasha stond er en ook de rest van de ploeg deed zijn werk. Met vertrouwen kunnen we het vervolg aansnijden. In bijna elke wedstrijd laten we ons opmerken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten