Geen klassieke literatuur in deze nieuwe boekhandel: “Rekken vol queer feministische boeken”

 ©  fvv

Gent -

Een zeer bijzondere boekhandel heeft in de Sint-Salvatorstraat de deuren geopend. Eva Teetaert (24) verkoopt geen Hugo Claus of Herman Brusselmans maar enkel ‘queer en feministische’ boeken.

Lotte Ruysschaert

Queer en feminisme zijn thema’s die Eva Teetaert, die zichzelf identificeert als ‘queer persoon’, na aan het hart liggen. In de meeste boekhandels liggen niet veel boeken over die thema’s dus opende Eva recent zélf een boekhandel: Rokko. “Ik ben deze winkel gestart uit eigen noodzaak. Ik miste een plek zoals Rokko, waar de rekken vol staan met queer feministische boeken.”

Zorgvuldig geselecteerde stemmen

Niet alle boeken gaan over queer en feminisme. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer zorg, neurodivergentie of klimaatverandering, maar altijd verteld door stemmen die Eva zorgvuldig selecteerde. “Het is belangrijk om ook naar stemmen te luisteren die niet de luidste zijn.” (lees verder onder de foto)

 ©  fvv

Eva studeerde Vrije Kunsten aan Sint-Lucas in Gent en Fotografie in Brussel. Maar zelfstandige worden, was voor Eva een logische keuze: “Ik wil niet vast hangen aan mensen, en met Rokko kan ik mijn eigen wereld creëren”. Rokko is genoemd naar het kindje van een van de beste vrienden van Eva, Bobby Rocco. “De zwangerschap van Bobby liep wat parallel met mijn Rokko, dat ook een beetje mijn kindje is.”

Evenementen

Rokko is niet alleen een boekenwinkel, maar ook een plaats om iets te drinken. Eva vindt het heel belangrijk dat queer personen een plek hebben waar ze samen kunnen komen. Op termijn vinden in de winkel ook lezingen, debatten, poëzieavonden en optredens plaats, allemaal in dat thema.

Eva koos de locatie van de zaak op basis van gevoel. “Ik hou van de noordkant van Gent. Hier is een meer huiselijke sfeer dan in het centrum. Mijn buren zijn heel liefdevol en steunen me.”

INFO: Rokko is open van woensdag tot en met zondag, van 10 uur tot 20 uur. Sint-Salvatorstraat 3, 9000 Gent.

 ©  fvv

 ©  fvv

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent