Erdogan dreigt met nieuwe militaire operaties in noorden van Syrië

 ©  via REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag gedreigd met nieuwe militaire operaties, op twee plaatsen in het noorden van Syrië. De acties zouden gericht zijn tegen Koerdische strijders die door Ankara als terroristen worden bestempeld.

svzBron: BELGA

“Wij gaan een nieuwe fase in bij de instelling van een veiligheidszone van 30 kilometer langs onze zuidgrens. We gaan Tell Rifat en Mambij ontruimen”, zo verklaart Erdogan aan het parlement. De Turkse president heeft vorig weekend al eens gedreigd met een militaire operatie tegen strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Volksbeschermingseenheden (YPG). Turkije “zal niet wachten op toestemming” van de VS om een nieuw offensief in Syrië te beginnen, klonk het toen.

De YPG worden door Turkije beschouwd als een aftakking van de Koerdische Arbeiderspartij PKK en dus als terroristisch. De militie speelde wel een belangrijke rol in de door de Verenigde Staten geleide campagne om terreurgroepering Islamitische Staat (IS) in Syrië te verslaan.

LEES OOK.Tientallen arrestaties in Turkije bij demonstraties tijdens herdenking Gezi-protesten

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten