LIVE. Vier dagen feest voor Britse koningin Elizabeth

Er is een groot feest op til. Vanaf donderdag viert het Verenigd Koninkrijk het 70-jarige jubileum van koningin Elizabeth (96) op de troon. Het worden vier dagen gevuld met feesten, parades en optredens. Volg de festiviteiten hier op de voet!

jvh
 • Zoveel enthousiasme dat koningshuis zelf vraagt het niet té bont te maken: Britten halen alles uit de kast voor platina jubileum van Queen

  Er is een groot feest op til. Vanaf donderdag viert het Verenigd Koninkrijk het 70-jarige jubileum van koningin Elizabeth (96) op de troon. Het worden vier dagen gevuld met feesten, parades en optredens. Het enthousiasme is zo groot dat het Britse koningshuis zelf vraagt om toch maar niet te overdrijven. En, ja, ook Harry en Meghan zijn met hun kinderen in Londen. “Als ze de show maar niet stelen”, schrijft een foeterende The Sun. Lees hier meer (+).

   
 • Buckingham Palace lanceert jubileumstickers voor Instagram

  Buckingham Palace gaat mee met zijn tijd. Voor de online fans van de Queen en haar familie lanceert het Britse koningshuis enkele bewegende jubileumstickers op Instagram. Een van de stickers betreft een knipogende corgi met een kroon op zijn hoofd. Hij wordt PJ genoemd, de Platinum Jubilee corgi. De corgi is sinds jaar en dag het favoriete hondenras van koningin Elizabeth. Op andere stickers staan onder meer een fles champagne waar de kurk uit springt, een glinsterende kroon en een paleisbewaker die met een paard proost met een kopje jubileumthee.

  Eerder bracht het paleis al verschillende jubileumproducten op de markt, zoals serviesgoed, tassen, decoratieve hangers en een gevulde picknickmand. Overigens kan er wegens "ongekende" belangstelling momenteel niets uit die collectie besteld worden, meldt het paleis op zijn website. Bestellingen zijn tijdelijk opgeschort.
 • Harry en Meghan krijgen dan toch bewaking tijdens jubileum van de Queen

  Prins Harry, zijn vrouw Meghan Markle en hun kinderen zullen dan toch bescherming krijgen wanneer ze vandaag in het Verenigd Koninkrijk landen voor het jubileum van koningin Elizabeth. Nochtans was er tot nu toe heel wat onduidelijkheid over of ze wel of niet beschermd zouden worden. Lees hier meer.

 • Zes Irish Guards opgepakt voor drugshandel kort voor parade voor Queen

  Luttele dagen voor de festiviteiten ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de troonsbestijging van de Britse koningin Elizabeth II zijn zes soldaten uit een van haar garderegimenten en een veteraan opgepakt wegens drugshandel. De Daily Mirror meldde dat op verscheidene plaatsen in het land tegelijkertijd huiszoeking werd gedaan. "Het legert tolereert geen illegaal of bedrieglijk gedrag", aldus het ministerie. De zaak wordt nu door de militaire politie onderzocht. Het zou gaan om handel in cocaïne.
  De zes leden van de Irish Guards worden bovendien verdacht van het witwassen van geld en van woekerpraktijken, zo deelde het Britse ministerie van Defensie mee. "Geen van de soldaten tegen wie een onderzoek loopt, zal aan de geplande parade voor het platina jubileum van de Queen deelnemen." Volgens de krant The Sun kwamen vijf van de zeven verdachten op borgtocht vrij. 

  Het eerste bataljon van de Irish Guards, een van de actiefste eenheden van het Britse leger, zal meemarcheren in de 'Trooping the Colour' waarmee week donderdag de festiviteiten in Londen openen. Prins William is als Colonel of the Regiment de koninklijke beschermheer van de Irish Guards, en droeg het uniform bij zijn huwelijk in 2011. De eenheid is ook bekend van haar mascotte, een Ierse wolfshond. 
 • Britse koninklijke familie geeft nooit eerder getoonde video’s van jonge Queen vrij

  Ter gelegenheid van de festiviteiten voor de 70 jaar dat koningin Elizabeth II op de troon zit, heeft de Britse koninklijke familie video’s van de vorstin als jonge vrouw vrijgegeven die tot nu toe privé waren gebleven. In de nacht van donderdag op vrijdag waren de eerste clips te zien, die  Elizabeth met haar jongere zus prinses Margaret op het koninklijke landgoed Balmoral in Schotland tonen, met haar vader koning George VI en met haar moeder koningin Elizabeth op een oorlogsschip in 1947. Lees hier meer.
 • Harry en Meghan met kinderen aangekomen in Verenigd Koninkrijk

  Prins Harry en zijn vrouw Meghan zijn samen met hun kinderen Archie en Lilibet aangekomen in het Verenigd Koninkrijk. Ze verblijven volgens Britse media in de buurt van Windsor Castle. Bij welke festiviteiten rond het jubileum Harry en Meghan aanwezig zijn, is niet bekend. Ze staan donderdag in ieder geval niet op het balkon tijdens de Trooping the Colour-parade. Elizabeth wordt daarbij enkel vergezeld door 'werkende' leden van het koningshuis. Dat zijn de prins en zijn vrouw niet meer sinds hun stap terug binnen het Britse koningshuis.

  Het is de eerste keer dat de Queen haar achterkleindochter Lilibet in levenden lijve ziet. Op zaterdag wordt haar achterkleindochter 1 jaar, en is er naar verluidt een verjaardagsfeest gepland.
 • Recordbrekende regeerperiode met pieken en (schan)dalen: een overzicht van 70 jaar Queen Elizabeth II op de troon

  Het was nooit de bedoeling dat ze koningin zou worden, maar door de amoureuze perikelen van haar nonkel zit Elizabeth Alexandra Mary Windsor nu al 70 jaar op de troon. Haar recordbrekende regeerperiode is er eentje met pieken en (schan)dalen. Een overzicht van 70 jaar Queen Elizabeth II.
 • Nieuw portret ter ere van jubileum

  Koningin Elizabeth heeft ter ere van haar jubileum een nieuw staatsieportret laten nemen. Fotograaf Ranald Mackechnie maakte het beeld eerder dit jaar in de Victoria Vestibule in Windsor Castle, waar de Queen de laatste jaren het merendeel van haar tijd doorbrengt. In het bijhorende dankwoord aan het Britse volk voor de festiviteiten, juicht de koningin toe dat er "veel gelukkige herinneringen gecreëerd zullen worden" tijdens het jubileum. "Ik blijf geïnspireerd worden door de goede wil die me getoond wordt, en hoop dat de komende dagen de kans zullen bieden om terug te kijken op alles wat in de afgelopen 70 jaar gerealiseerd is, nu we naar de toekomst kijken met vertrouwen en enthousiasme."

 • Queen stuurde privéwagen om Harry en Meghan op te pikken

  Koningin Elizabeth stuurde woensdagnamiddag haar koninklijke privéwagen om haar kleinzoon Harry, zijn echtgenote Meghan en hun twee kinderen Archie en Lilibet op te halen op de luchthaven van Farnborough. Er was ook een detachement lijfwachten aanwezig om het gezin te beschermen. "De Queen vond dat het juiste ding om te doen", aldus een bron. Ze verblijven tijdens de festiviteiten in Frogmore Cottage, nabij Windsor Castle, waar ze ook woonden voor hun vertrek naar het buitenland.

 • Paus feliciteert koningin Elizabeth

  Paus Franciscus heeft koningin Elizabeth gefeliciteerd met haar 70 jaar op de troon. De kerkvorst wenst haar, haar familie en de Britse bevolking "eenheid, welvaart en vrede". Het hoofd van de katholieke kerk stuurde een kort telegram in het Engels naar de Queen, dat de Heilige Stoel donderdag openbaar maakte.
 • Vier mensen verstoren militaire kapel

  Kort voor het begin van de militaire parade ter ere van het jubileum van koningin Elizabeth hebben zeker vier mensen de optocht van de soldaten verstoord. Drie mannen renden The Mall op, en gingen op de grond liggen toen de militaire kapel eraan kwam. Eén iemand liep enkele meters voor de soldaten en toonde een papier. Wat daarop stond, is voorlopig onduidelijk. Politieagenten trokken de demonstranten naar de kant, ze werden opgepakt. Wat de precieze motieven van de demonstranten waren, is niet duidelijk, maar wellicht gaat het om een protestactie van tegenstanders van de monarchie.

 • Queen verschijnt voor het eerst op het balkon

  Queen Elisabeth is voor het eerst op het balkon verschenen om de menigte te bekijken die is komen opdagen voor haar Platinum Jubilee. naast haar staat haar neef, de Duke of Kent. 
 • Koningin aanschouwt militaire parade vanop balkon van Buckingham Palace

  Koningin Elisabeth II is donderdag op het balkon van Buckingham Palace in Londen verschenen ter ere van de eerste dag van de feestelijkheden voor haar 70-jarig jubileum op de troon. Ze werd toegejuicht door een publiek van tienduizenden mensen.
  De 96-jarige koningin van het Verenigd Koninkrijk was gekleed in een lichtblauw pak met bijpassende hoed en steunde op een wandelstok. Samen met haar neef Edward, de hertog van Kent, aanschouwde ze de militaire parade Trooping the Colour. Normaal gesproken doet koningin Elisabeth dat op de Horse Guards Parade, de grote paradeplaats in Centraal-Londen, maar vanwege haar gezondheidstoestand bleef ze dit jaar in het Londense paleis. Haar zoon, prins Charles, nam haar plaats in op de Horse Guards Parade, samen met prins William en prinses Anne. 

  Later op de dag, rond 14 uur, zal de Queen opnieuw op het balkon verschijnen om de luchtparade van de Royal Air Force te aanschouwen. Dan zal ze naar alle verwachting vergezeld worden door haar kinderen, prins Charles, prinses Anne en prins Edward, hun vrouwen en haar kleinzoon prins William en zijn vrouw Kate Middleton en hun kinderen. Ook drie van haar neven en nichten worden vanmiddag op het balkon verwacht. 

  ​Drie leden van de koninklijke familie blijven dus afwezig. Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle, die in het Amerikaanse Californië wonen, hebben zich van de familie gedistantieerd en zijn niet langer welkom. Ook prins Andrew, de jongste zoon van de koningin, mag het balkon niet betreden sinds hij uit zijn functie ontheven is na beschuldigingen van seksuele aanranding aan zijn adres. 
  Het is sinds 2019 geleden dat de koningin op het balkon van het paleis verscheen, door de covid-pandemie.
 • Ook Paul McCartney wenst de Queen proficiat! 

 • Royal Air Force vliegt over Londen

  Het Royal Air Force Aerobatic Team, de Red Arrows, vliegen in formatie tijdens een speciale flypast na de Queen's Birthday Parade. Het is onderdeel van de viering van het platina jubileum van koningin Elizabeth II. 
 • Ook de jongste royals genieten van het jubileum 

  Ook de drie kinderen van prins William en zijn echtgenote Kate zijn aanwezig op het balkon tijdens het jubileum van de Britse Queen. Zij konden vanop de ereplaatsen genieten van de militaire parade en de luchtshow. Dat laatste leek voor de kleine prins Louis soms iets te luid. 

  Lees hier meer. 
 • Met heel wat minder volk op het balkon

  In vergelijking met de laatste balkonscène, die van 2019, staan er dit keer een pak minder genodigden op de ereplaatsen. Tijdens vorige edities stonden er nog meer dan 40 genodigden op het balkon. Dat aantal is nu herleid tot 17. Het hof besloot enkel nog diegenen uit te nodigen die een officiële functie vervullen voor het koningshuis. Daardoor staan bijvoorbeeld prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle niet meer op het balkon en is ook prins Andrew, die verwikkeld is geraakt in de zaak rond zedendelinquent Jeffrey Epstein, is niet van de partij. 
 • Prins Andrew heeft Covid-19 en zal daardoor speciale kerkdienst voor jubileum missen

  De Britse prins Andrew was sowieso al de grote afwezige op het balkon tijdens de jubileumviering van de Britse Queen. Doordat hij verwikkeld was geraakt in de affaire rond zedendelinquent Jeffrey Epstein, wordt hij grotendeels geweerd van officiële gelegenheden. Maar doordat de prins nu ook positief getest heeft op het coronavirus zal hij ook niet aanwezig zijn tijdens een speciale kerkdienst voor het jubileum van de Queen vrijdag.  
 • Prins Harry en Meghan gespot in Londen 

  De hertog en hertogin van Sussex, prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle, zijn in Londen voor het jubileum van de Queen. Ze blijven wel steeds op de achtergrond tijdens de festiviteiten. Ze werd kort gespot tijdens een van de parades, maar waren voor de rest niet te zien. Enkele journalisten konden wel foto's maken van het koppel in een auto in centraal Londen. 
 • Joe en Jill Biden wensen Queen proficiat

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten