Johnny Depp krijgt gelijk: jury kent acteur 15 miljoen dollar toe, Amber Heard moet vrede nemen met 2 miljoen in tegenclaim

 © Reuters

De jury heeft Johnny Depp (58) woensdagavond over de hele lijn gelijk gegeven in zijn proces tegen ex Amber Heard (36) over smaad, en wijst hem een schadevergoeding van 15 miljoen dollar toe. Wetgeving in de staat Virginia, waar de rechtszaak plaatsvond, beperkt dat bedrag tot 10,3 miljoen dollar. Heard moet vrede nemen met een schadevergoeding van 2 miljoen dollar, als schadevergoeding voor een smadelijke uitspraak van de advocaat van Depp. Na zes uiterst pijnlijke weken is zo een einde gekomen aan het celebrityproces van de eeuw, dat de reputatie van alle hoofdrolspelers zwaar geschonden heeft.

tlb, sgg, jvh

Het vonnis zou woensdagavond oorspronkelijk om 21 uur (Belgische tijd) voorgelezen worden in de rechtbank in Virginia, maar bij de bekendmaking bleek dat de jury geen bedrag had ingevuld voor “de grootte van schadevergoeding” op het formulier waarop hun beslissing stond. Het was op dat moment nog niet duidelijk in wiens voordeel de jury geoordeeld had. De rechter stuurde hen daarop terug naar binnen om te overleggen over dat cijfer.

LEES OOK. Amber Heard: “Geen woorden voor teleurstelling die ik voel”, Johnny Depp: “Na zes jaar heb ik mijn leven terug”

Na een kort overleg kwam er wel duidelijkheid: op de verschillende vragen of Heard Depp schade had berokkend met haar opiniestuk in The Washington Post over huiselijk geweld, antwoordde de jury over de hele lijn “Ja”. Volgens de jury hebben Depp en zijn advocaten bewezen dat Heard wel degelijk haar ex viseerde met de uitlatingen in haar opiniestuk, dat die uitlatingen vals waren, dat die uitlatingen smadelijk waren, en dat dat de bedoeling van Heard was.

LEES OOK. Over theatrale persoonlijkheden, vingertopjes en Kate Moss: de cruciale momenten van het celebrityproces van de eeuw tussen Johnny Depp en Amber Heard (+)

Depp krijgt daarom een schadevergoeding van 15 miljoen dollar toegewezen: tien miljoen dollar als compensatie voor geleden schade, vijf miljoen dollar als zogeheten ‘punitive damages’, zeg maar een boete voor Heard. Omdat dat laatste bedrag in Virginia wettelijk maximaal beperkt is tot 350.000 dollar, krijgt Depp echter ‘maar’ 10,35 miljoen dollar. Trek daar de 2 miljoen dollar af die hij Heard verschuldigd is, en de acteur houdt 8,35 miljoen euro over aan de rechtszaak.

De jury sprak zich namelijk ook uit over de tegenclaim die Heard had ingediend, voor smaad gepleegd door de advocaat van Depp. Zij kreeg slechts deels gelijk, en kreeg een schadevergoeding van 2 miljoen dollar toegewezen.

De reactie van de advocaten van Depp op het vonnis. 

Heard zichtbaar teleurgesteld, Depp op café

Depp was niet fysiek aanwezig bij de bekendmaking van de beslissing. “Omwille van eerder geplande professionele verplichtingen die de acteur nog voor het proces was aangegaan, zal de heer Depp niet fysiek aanwezig zijn bij de uitspraak en zal hij toekijken vanuit het Verenigd Koninkrijk”, klonk het bij een bron. Op sociale media circuleerde een video waarop te zien is hoe Depp op café ging tijdens de uitspraak.

Heard tekende wel present. Zij was zichtbaar teleurgesteld met het vonnis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opiniestuk

Op 11 april ging het proces van start tussen acteur Depp en zijn ex-vrouw Amber Heard, actrice en model. De aanleiding? In 2018 publiceerde Heard een opiniestuk in de krant The Washington Post. Daarin schreef ze over huiselijk geweld. De naam van haar ex-geliefde – die ze op haar 23ste leerde kennen op de set van de film The Rum Diary – werd niet één keer genoemd, maar iedereen wist meteen over wie ze het had.

LEES OOK. Criminologe over uitspraak in zaak Depp-Heard: “Kan goede zaak zijn voor mannelijke slachtoffers van partnergeweld”

Johnny Depp stapte naar de rechter en eiste een schadevergoeding van 50 miljoen dollar. De acteur is niet in de eerste plaats uit op geld, zo zei hij vanaf het begin, maar wil vooral eerherstel. Want door de klacht raakte zijn carrière volgens hem in het slop, en liep hij een aantal belangrijke rollen mis.

 

 ©  AP

Tegenclaim

Heard van haar kant diende niet veel later een tegenclaim in van 100 miljoen dollar. Ze deed dat omdat Depp haar zwart zou gemaakt hebben in de pers de afgelopen jaren. Het belangrijkste daarin zijn de ‘Depp-Waldman-statements’. Dat zijn uitspraken die Adam Waldman, een advocaat van Depp, deed in de media waarin hij Heard een leugenaar noemde. Depp zou Heard volgens de actrice meermaals hardhandig hebben aangepakt toen hij dronken was of onder de invloed van drugs.

Ze beschuldigde de acteur van agressief en jaloers gedrag. Meerdere voorbeelden haalde ze daarbij aan. Zo zou Depp zich gewelddadig hebben gedragen tegen haar aan boord van een vliegtuig. Een ander incident dat Heard aanhaalde was toen het koppel in Australië verbleef voor filmopnames. Heard vertelde dat Depp drugs wilde gebruiken en dat hij, toen zij aangaf dat niet te willen, agressief werd en haar misbruikte.

LEES OOK. Waarom de advocaat van Depp net geen gat in de lucht sprong toen Heard het plots over Kate Moss had (+)

Zes weken lang werd in de rechtszaal – en voor de camera’s – de vuile was van de twee filmsterren buiten gehangen. Het ging over een afgesneden vingertopje. Volgens Depp was er ruzie geweest, gooide Heard met twee flessen wodka naar hem, en sneed de tweede, gebroken fles wodka zijn vinger stuk. Volgens Amber Heard ging het anders: zij zegt dat ze geen wodkaflessen gooide naar Depp, maar dat hij haar die dag misbruikte met zo’n fles. Ze zou een slaapmiddel hebben genomen, en toen ze weer wakker werd, vond ze overal scherven en bloed.

Het hele proces lang werd geen enkel detail verzwegen. Het maakte van de zaak één van de meeste gemediatiseerde processen ooit.

 

 ©  AFP

Vernederd en gekraakt

Terwijl voor Depp een leger fans buiten de wacht hield met spandoeken, barstte Heard meermaals in tranen uit. Ze voelde zich vernederd en gekraakt, zei ze. Zeker toen duidelijk werd dat het kamp-Depp meer aanhangers telde en de publieke opinie helemaal zijn kant leek te kiezen, kreeg Heard het moeilijk.

Depp gaf tijdens het proces wel toe dat hij misschien niet de brave man aan de haard was geweest. Maar hij bleef er de hele tijd bij dat hij haar nooit geslagen of misbruikt heeft. “Niet als hij nuchter en clean was”, repliceerde zij droogjes.

Juryoverleg

Na de slotpleidooien trok de jury zich afgelopen vrijdag terug voor overleg, maar na enkele uren werd dat overleg al geschorst. Maandag kwam de jury niet samen, want dat was een feestdag in de Verenigde Staten. Ook dinsdag kwam de jury niet tot een beslissing, die werd pas woensdagavond rond 19.30 uur (Belgische tijd) bereikt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten