Toen ze wakker werd, lag ze naakt naast hem in bed: Belgische luitenant-kolonel veroordeeld voor aanranding ondergeschikte

Een luitenant-kolonel van het Belgisch leger is tot twee jaar cel met uitstel veroordeeld wegens de aanranding van een Vlaamse vrouw uit zijn eenheid. De aanranding gebeurde na een feestje tijdens een zending in Duitsland.

Cedric LagastBron: Eigen berichtgeving

Luitenant-kolonel J.P. (51) organiseerde op 12 maart 2020 een feestje, om zijn overplaatsing te vieren. De beroepsmilitair was gestationeerd op de luchtmachtbasis van het Duitse Kalkar en was de hoogste Belgische militair in rang daar. Hij nodigde zijn ondergeschikten uit voor een feestje in de kantine. De man uit het Waalse Remicourt wilde vieren dat hij overgeplaatst werd naar de luchtmachtbasis van het Belgische Bevekom.

Op het einde van de avond bleven nog vijf mensen over, onder wie een Vlaamse korporaal. De dame had volgens getuigen stevig Sambuca gedronken, en had moeite om op haar benen te staan. De luitenant-kolonel bood daarom aan om haar naar haar appartement te voeren. Maar in plaats daarvan stuurde hij zijn auto naar zíjn appartement. “Wat een omweg was”, zo merkt het Luikse hof van beroep op in haar arrest.

Naakt in bed

Daar begon de luitenant-kolonel de vrouw te kussen. De vrouw verklaarde later in haar klacht dat ze het bewustzijn verloor. Toen ze wakker werd, was ze naakt en lag ze samen met de luitenant-kolonel in zijn bed.

Drie maanden na de bewuste nacht, diende de vrouw een klacht in. Ze verklaarde dat hij haar die nacht herhaaldelijk gevraagd had om seks te hebben, en dat ze steeds geweigerd had. Toch had hij haar betast, en voelde ze zijn hoofd tussen haar benen.

LEES OOK. “Seksueel strafrecht hervormd: maximumstraf voor verkrachting verdubbelt”

“Nood aan een complimentje”

Op het proces ontkende de luitenant-kolonel de feiten niet, maar volgens de man gebeurde alles met haar instemming. “Ze vertelde over de problemen die ze had met haar man, en gaf aan dat ze nood had aan een complimentje. Uiteindelijk heb ik toegegeven.” De man verklaarde ook dat de vrouw zelf in zijn bed was gaan liggen. “Ik was buiten een sigaret gaan roken en toen ik weer binnenkwam lag ze in mijn bed.”

Te dronken

Het federaal parket opende een dossier tegen de hooggeplaatste militair, en het hof van beroep verklaart hem nu schuldig aan aanranding van de eerbaarheid. Volgens het arrest kon de vrouw geen toestemming geven, omdat ze te dronken was. Het hof baseert zich daarvoor op het wetsontwerp om het seksueel strafrecht te hervormen dat tijdens de debatten op tafel lag, en dat ondertussen in de wet is omgezet.

LEES OOK. “Toestemming is cruciaal in nieuwe ‘sekswet’: hoe werkt dat juist? En wat als je allebei dronken bent?” (+)

De man werd wel vrijgesproken van verkrachting. Hij werd tot twee jaar cel veroordeeld met uitstel. In eerste aanleg was hij tot 12 maanden celstraf veroordeeld met uitstel.

“Dit is een onmiddellijke toepassing van het nieuwe seksuele strafrecht”, zegt meester Carine Flamend, de advocate van het slachtoffer. “Voor mijn cliënte was de grootste vrees dat de rechtbank haar niet zou geloven. Dat het hof haar leed nu toch erkent, is belangrijk voor haar herstel.”

Bovendien spreekt het hof ook een ontzetting uit de rechten uit tegen de militair, weliswaar ook met uitstel. “Dat betekent wel dat de man voor een tuchtcommissie binnen het leger zal moeten verschijnen”, zegt Flamend. “Als defensie een beetje rechtlijnig is, wordt de man uit het leger gezet.”

LEES OOK. “19-jarige scoutsleider die seks heeft met 17-jarig lid is nu een misbruiker: dit verandert aan seksueel strafrecht” (+)

Aangeboden door onze partners