Vietnam ontwikkelt vaccin tegen Afrikaanse varkenspest

Themabeeld ©  BELGA

Vietnam heeft in samenwerking met Amerikaanse wetenschappers een vaccin ontwikkeld dat varkens kan beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest, een wereldprimeur.

jvhBron: BELGA

De Vietnamese autoriteiten zullen naar alle verwachting vrijdag een vergunning afgeven om het vaccin – voorlopig enkel in Vietnam – op de markt te brengen. Op termijn wil Hanoi het vaccin echter ook aan het buitenland verkopen om andere landen te helpen waar de epidemie nog altijd een ravage aanricht. Een tijdschema daarvoor werd niet gegeven. 

De Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor de mens maar desastreus voor de dieren. In Vietnam werd de uiterst besmettelijke ziekte voor het eerst vastgesteld in februari 2019. Sindsdien heeft het land miljoenen dieren moeten afmaken. Tot nu toe was er wereldwijd geen commercieel vaccin beschikbaar om de ziekte te voorkomen.

Vietnamese onderzoekers werken sinds 2020 samen met Amerikaanse deskundigen aan de ontwikkeling van het vaccin, dat zes maanden immuniteit biedt. Er vonden intussen vijf klinische proeven plaats. 

Tussen januari 2020 en april 2022 werden wereldwijd al meer dan 1,1 miljoen gevallen van de Afrikaanse varkenspest gemeld, verspreid over 35 landen op vijf continenten, zo blijkt uit gegevens van de Wereldorganisatie voor diergezondheid OIE.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten