CEO Lorin Parys zit met Pro League samen over nieuw competitieformat: “Er zijn nog heel veel vragen”

 

CEO van de Pro League, Lorin Parys, heeft in De Ochtend op Radio 1 toelichting gegeven bij de status van de competitiehervorming. “Er kan over alles gesproken worden, meerdere voorstellen hebben is gezond”, vertelde Parys. “De clubs beslissen zelf, maar dat moet wel voor het eind van deze maand gebeuren.” Van een Algemene Vergadering van de Pro League is inmiddels geen sprake meer, de clubs zitten in drie gemengde groepen samen.

Bron: BELGA

In het gesprek toonde Parys begrip voor de tegenkanting van de kleinere clubs, met de bedenking dat er volgens hem geen breuklijn was tussen grote en kleine clubs. “Er zijn nog heel veel vragen, het gaat natuurlijk over een ingrijpende hervorming.” Die is nodig, meent hij, omdat het huidige format te wensen overlaat. Onder andere het “doodsvonnis” dat degraderen voor sommige clubs betekent, de overvolle kalender (zowel Europees als Belgisch) en anderzijds het probleem dat veel clubs nu al in april klaar zijn.

Over zijn eigen job zei de CEO dat hij die ziet als “bewaker van het algemeen belang van voetbal, niet de bewaker van individuele belangen van clubs. Soms botsen die belangen”. Met het uiteindelijke resultaat van de hervorming wil hij komaf maken met het eeuwige sleutelen aan het format. “We moeten stabiliteit creëren en een lijn op lange termijn uitzetten.”

“Met ons globaal pakket willen we de richting aangeven waarvan we geloven dat ons voetbal uit moet. Want de discussie wordt vaak verengd tot het format, maar waar we aan gewerkt hebben, gaat veel breder dan dat; format, ja, maar ook hervorming van de licentievoorwaarden, met aandacht voor de manier van samenwerken, de maatschappelijke rol die we onze clubs verplichten op te nemen, voor vrouwenvoetbal, voor G-voetbal, voor infrastructuur, hervorming van de verdeling van de TV-gelden, met meer solidariteit van de top naar 1B en het amateurvoetbal, een vernieuwing van de Raad van Bestuur met de introductie van onafhankelijke bestuurders en dus ook dat stemrecht. Maar ook strenge financiële criteria om onze clubs duurzaam gezond te maken”, meent Parys, die nog verduidelijkt dat het voorstel van 14 en 18 ploegen niet “zijn” voorstel is maar een synthese van werk dat al begonnen was voor zijn aanstelling.

Een jaar langer met het huidige format kan, zegt hij, “maar dan moeten we voor het einde van de maand daarover beslissen”. Anders vervalt het format naar dat van voor corona, met 16 clubs en play-offs. Een ultimatum wil hij het zelf niet noemen: “Ik ben niet zo’n CEO. De clubs moeten beslissen. Komt er geen vergelijk tussen hen, dan gaan we na dit seizoen naar 16.”

Bormans: “We moeten rust brengen in het Belgische format”

Union-CEO Philippe Bormans drukte later op de dag bij persagentschap Belga zijn hoop uit voor een eensgezinde oplossing. “Het is belangrijk dat we eens aan een zeel gaan trekken in het belang van het Belgisch voetbal.” Van een Algemene Vergadering is overigens geen sprake meer, drie gemengde (kleine en grote clubs door elkaar) praten in Leuven over de toekomst van de competitie. Pro League-CEO Lorin Parys schuift bij elke groep afzonderlijk aan.

“Ik verwacht een open discussie, al hebben we die al een paar keer gehad”, stak Bormans van wal. “Het is jammer dat we in drie groepen verdeeld zijn, al snap ik het wel want we zijn met veel profclubs. Hopelijk gaan we veel luisteren naar elkaar, misschien komen er zo wel nuttige dingen uit.”

Hij begrijpt ook de keuze om geen stemming te houden. “Als er 17 clubs van de 24 zich scharen achter een bepaald model, moet je dat serieus nemen en in overweging nemen.” Al is het 14-18-pakket dat aanvankelijk voorlag, niet over de hele lijn af te schrijven, aldus Bormans: “Misschien moeten we het wel uit elkaar trekken om de goeie punten die erin zitten al over de streep te proberen trekken.”

Waaronder de play-offs. “Ik denk dat ze al hebben bewezen dat ze voor heel veel attractiviteit kunnen zorgen en ze zijn ondertussen ook al ingeburgerd. Het is dus zoeken naar een middenweg, naar een oplossing. We moeten rust gaan brengen in het Belgische format. Dat is niet leuk voor de supporters, dat is niet leuk voor onze partners, dus zo’n oplossing is belangrijk. Geen beslissing vandaag is ook een beslissing en dat wil zeggen dat we zouden terugkeren naar 16 clubs. Dat is wat mij betreft zeker geen ramp.”

Vandaag komen de clubs samen voor overleg over de competitieformule. Bekijk de foto’s hieronder:

Wouter Vandenhaute (voorzitter Anderlecht) en Peter Willems (CEO OH Leuven)  

Wouter Vandenhaute (voorzitter Anderlecht) en Peter Willems (CEO OH Leuven)  ©  Olivier Matthys

Mehdi Bayat, algemeen manager van Charleroi, in gesprek met Vandenhaute.  

Mehdi Bayat, algemeen manager van Charleroi, in gesprek met Vandenhaute.  ©  Olivier Matthys

Lorin Parys (CEO Pro League)  

Lorin Parys (CEO Pro League)  ©  Olivier Matthys

Wim van Hove (algemeen directeur Westerlo)  

Wim van Hove (algemeen directeur Westerlo)  ©  Olivier Matthys

Ben Lambrecht, CEO Cercle 

Ben Lambrecht, CEO Cercle ©  Olivier Matthys

Hasan Cetinkaya, vicevoorzitter Westerlo. 

Hasan Cetinkaya, vicevoorzitter Westerlo. ©  Olivier Matthys

Michel Louwagie, manager van AA Gent. 

Michel Louwagie, manager van AA Gent. ©  Olivier Matthys

Philippe Bormans (CEO Union) 

Philippe Bormans (CEO Union) ©  Olivier Matthys

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten