Atletiek  Ultra Trail  BK in Aywaille

Florian Descamps: “Hoe zwaarder de opgave , hoe beter ik presteer”

Florian Descamps samen met zijn vriendin Laura Van Vooren.© sophie chevolet

Zaterdag vindt in Aywaille het BK Ultra Trail plaats. Eén van de favorieten voor deze 80 km lange uitdaging is Florian Descamps. De 30-jarige natuurloper uit Etterbeek won recent nog de 40 km lange Trail du Jambon de la Semois.

“Ja, ik kon me goed voorbereiden op dit uniek evenement. Ik kon veel kilometers lopen”, vertelt Descamps, “al kwam er vorige week niet veel van trainen in huis omdat ik als medewerker aan de Special Olympics mijn handen vol had.”

“Mijn dagen stonden toen in het teken van de organisatie van de Nationale Spelen voor atleten met een mentale beperking, die in Ottignies en Eigenbrakel plaatsvonden. De maanden voordien kon ik wel het beste van mezelf geven in een aantal grote wedstrijden.”

“Zo werd ik eind februari tweede in de trailloop in de Franse Ardennen, waar ik enkel moest onderdoen voor de jonge Fransman Antoine Thiriat. Eind april was er dan een nieuwe tweede plaats in La Bouillonante, een natuurloop over 50 kilometer.”

“Daar finishte ik op twee minuten van Guillaume Deneffe, zaterdag allicht één van mijn grote concurrenten. Mijn voorbereidingscampagne kon ik midden mei zegevierend afsluiten in Bohan-sur-Semois.”

“De moeilijkheidsgraad van het BK in Aywaille, dat omwille van corona al een paar keer uitgesteld is, speelt absoluut in mijn voordeel. Het 80 kilometer lange parcours biedt niet minder dan 4.000 hoogtemeters. Hoe zwaarder en langer, hoe beter ik kan presteren. Daarbij moet ik het vooral hebben van de technische stukken, zoals bepaalde afdalingen, waar ik echt beheerst mijn ding kan doen.”

“Gedurende lange tijd eenzelfde tempo aanhouden, is daarenboven één van mijn sterkste punten. De start wordt om vijf uur in de ochtend gegeven en ook dat is niet onbelangrijk. De warmte is niet mijn bondgenoot. Nog fijner is het feit dat mijn vriendin Laura Van Vooren ook aan de start komt. Met ons tweeën hebben we echt naar dit evenement toegeleefd.”(wgo)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten