Antwerpen verkoopt tweedehands laptops aan klanten sociale centra

De klanten van de sociale centra kunnen een laptop kopen voor 60,5 euro. © AP

Antwerpen -

Om de digitale kloof te dichten verkoopt de stad Antwerpen een zevenhonderdtal laptops aan klanten van de sociale centra. Zij kunnen zo’n laptop aankopen voor 60,5 euro.

Sacha Van Wiele

De dienstverlening wordt steeds meer digitaal, ook bij de stad Antwerpen. Alleen neemt de groep mensen toe die in deze evolutie zijn afgehaakt of nooit mee waren. Een punt waar ook de Antwerpse ombudsvrouw Karla Blomme telkens op wijst in het jaarrapporten.

Een deel van de Antwerpenaars beschikt gewoon niet over een toegang tot het internet omdat ze geen computer hebben. Zeker tijdens corona bleek hoeveel kinderen geen online lessen konden volgen. Werkzoekenden kunnen tegenwoordig niet solliciteren zonder laptop, omdat veel zaken online gebeuren.

Antwerpenaren die begeleiding of bemiddeling krijgen bij de sociale centra of in functie van werkervaring, komen in aanmerking voor een laptop. Gezinnen met minderjarige kinderen in het onderwijs en mensen waarvoor de laptop noodzakelijk is, omdat ze bijvoorbeeld online Nederlandse les volgen, krijgen voorrang op een tweedehands laptop.

De verdeling van de laptops begint begin juni. De stad Antwerpen kreeg al driehonderd laptops, die ze vanaf begin juni zal verdelen via drie webpunten. Later dit jaar worden dan de andere vierhonderd laptops verdeeld.

“Er zijn in onze stad helaas nog veel mensen die niet de middelen of de mogelijkheden hebben om digitaal helemaal mee te zijn”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), schepen van Sociale Zaken. “Wij willen echter niemand achterlaten, ook niet op de digitale snelweg. De verdeling van tweedehands laptops past daarin. Het kan mensen het digitale zetje geven dat ze nodig hebben.”

Voor de verdeling van de laptops werkt de stad samen met de webpunten Posthof, Luchtbal en Hoboken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten