Zes VRT-gezichten hebben exclusiviteitscontract van meer dan 300.000 euro per jaar

Zes VRT-gezichten hebben een exclusiviteitscontract dat meer dan 300.000 euro per jaar waard is. Dat zegt de openbare omroep in zijn jaarverslag, dat nog niet is voorgesteld maar wel al werd gedeeld met politici.

svzBron: BELGA

Volgens de nieuwe beheersovereenkomst die de Vlaamse regering sloot met de VRT, moet die laatste voortaan transparantie geven over de vergoedingen van schermgezichten en radiostemmen die een exclusiviteitsovereenkomst hebben. 

De Vlaamse regering verwacht evenwel niet dat de VRT de contractdetails van de bekende Vlamingen individueel op straat gooit. En dus staat er geen bevestiging in het nieuwe jaarverslag dat presentator Niels Destadsbader en andere populaire schermgezichten “een half miljoen euro per jaar en meer” verdienen, zoals weekblad HUMO schreef op basis van anonieme bronnen.

LEES OOK.VRT kiest resoluut voor verjonging: strategisch, of omdat die jongeren goedkoper zijn? “Combinatie is broodnodig”(+)

De openbare omroep beperkt zich in het jaarverslag tot ruwe cijfers zonder namen. Er staat dat de VRT met negentien externe schermgezichten/radiostemmen een exclusiviteitsovereenkomst heeft. Twee van die overeenkomsten zijn minder dan 100.000 euro per jaar waard, elf hebben een waarde tussen 101.000 en 300.000 euro en zes hebben een waarde van meer dan 300.000 euro. 

De VRT zegt die bedragen niet verder te willen verfijnen, “omdat we dan de facto individuele vergoedingen bekendmaken, wat niet de afspraak is”.

In de bedragen zitten de afgesproken exclusiviteitsvergoeding en een gegarandeerde som aan opdrachten per jaar. De VRT zegt in een reactie dat het gangbaar is in de tv-sector om sleutelfiguren aan een zender te binden en noemt de tarieven marktconform. “Daarnaast investeert VRT stevig in de opleiding van nieuwe en diverse schermgezichten en radiostemmen, van wie er velen doorstromen naar het hele mediaecosysteem”, luidt het.

Vlaams Belang: “Exclusiviteitscontracten getuigen van spilzucht met belastinggeld”

Over de verloning van zijn gedelegeerd bestuurder is de VRT overigens veel gedetailleerder in het jaarverslag. Frederik Delaplace verdiende vorig jaar 259.189,28 euro bruto. Voor hem geldt dat hij niet meer mag verdienen dan de Vlaams minister-president. Aan de rest van het directiecomité - eind vorig jaar waren dat zes mensen - betaalde de VRT samengeteld nog iets meer dan een miljoen euro.

LEES OOK.VRT bespaart: 116 ontslagen, productie van ‘Thuis’ wordt uitbesteed

Oppositiepartij Vlaams Belang vindt dat de bedragen die de VRT spendeert aan exclusiviteitscontracten, getuigen van “spilzucht met belastinggeld”. De partij meent ook dat de openbare omroep nog steeds transparantie weigert, omdat ze geen precieze bedragen geeft. 

De partij vindt dat de openbare omroep zich moet beperken tot de kerntaken nieuws, duiding, cultuur en sport. “Het wegkopen van televisievedetten bij de commerciële spelers behoort daar niet toe”, zegt parlementslid Klaas Slootmans.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten