Vijf beschuldigden op proces-Aquino kennen hun straf: één keer de zwaarst mogelijke straf in België, maar niet voor opdrachtgever

Levenslang voor clanleider Sandro Hamidovic, 28 jaar cel voor Martino Trotta, en hun drie kompanen kregen tussen de 20 en 26 jaar gevangenisstraf. Dat is de uitspraak van de jury, iets na middernacht, in het assisenproces rond de dood van Silvio Aquino (41). De twaalfkoppige jury verklaarde Trotta en de Hamidovic-clan een dag voordien al schuldig aan gijzeling met de dood van Silvio Aquino tot gevolg.

(geho, me, sir, phu, blg)

LEES OOK. Aanklager acht verdachten schuldig aan gijzeling met dood tot gevolg: “Limburg is niet de Far West”

Op de zeventiende en laatste procesdag in het Tongerse hof van assisen ging de jury donderdag om 19 uur in beraad om de straf te bepalen voor de vijf daders die Silvio Aquino hebben gedood. Het verdict kwam uiteindelijk pas iets na middernacht: de straffen bedragen levenslang voor Sandro Hamidovic (52), 28 jaar cel voor Martino Trotta (62) – voor wie de jury met enkele verzachtende omstandigheden zoals zijn leeftijd en gezondheidsproblemen rekening hield – 26 jaar voor Nebusha Pavlovic (36), 22 jaar voor Dragisa Hamidovic (43) en 20 jaar voor Bosko Hamidovic (40).

LEES OOK. Onze man blikt terug op proces-Aquino: “Regeringsvliegtuig werd gecharterd, de clanleider was vereerd” (+)

OM eiste levenslang voor opdrachtgever

De straffen zijn iets minder dan wat het Openbaar Ministerie eerder op de dag had geëist: 27 jaar voor Dragisa Hamidovic, 30 jaar voor Bosko Hamidovic en levenslang voor Sandro Hamidovic, Nebusha Pavlovic en Martino Trotta. Een levenslange straf én 15 jaar terbeschikkingstelling van Justitie is de zwaarst mogelijke straf in België.

Dat Trotta geen levenslang kreeg, leidde tot ongenoegen bij familie in de assisenzaal: “De mensen zijn altijd tegen de Aquino’s.”

LEES OOK. Ontgoocheling bij familie na het horen van de straffen: “De mensen zijn altijd tegen de Aquino’s” (+)

Trotta was niet aanwezig op 27 augustus 2015, toen een mislukte poging tot ontvoering van Silvio Aquino uitdraaide op een dodelijke schietpartij. Toch vorderde het Openbaar Ministeriehet maximum tegen de voormalige vriend van de Aquino’s. Trotta werd beschouwd als de opdrachtgever, dat is overduidelijk geworden tijdens het onderzoek. Het Openbaar Ministerie zag eerder op de dag amper tot geen verzachtende omstandigheden. Enkel voor Dragisa, omdat hij wel de omerta doorbrak.

De advocaten hadden voor hun cliënten om een lagere straf gevraagd dan werd geëist. Ze hoopten dat de jury zou rekening houden met verzachtende omstandigheden.

LEES OOK. ASSISEN. De Diepgelovige, de Salamiboer & de Roma-koning: proces-Aquino is een clash van clans én van stijlen (+)

Snijgebaar

Na de pleidooien van hun raadslieden kregen de beschuldigden nog het laatste woord. Trotta zweeg, onder anderen clanleider Sandro Hamidovic sprak wel. Ook zijn stiefzoon verloor het leven bij de raid en hij begroette op de eerste procesdag de familie Aquino nog met een snijgebaar over zijn keel. “Gelieve mijn impulsiviteit niet in de weegschaal te gooien. Mijn excuses. Ik zou mijn twee handen en voeten willen afgeven om Samson (zijn stiefzoon die tijdens de raid door Aquino werd doodgeschoten, red.) terug te krijgen. Dagelijks word ik wakker met deze tristesse. Uiteraard ga ik mijn best doen om de familie te vergoeden. Mijn diepste excuses voor de vrouw van Silvio. Ik smeek dat ze mij vergeeft.”

LEES OOK. Was de moord op Limburgse drugsbaron wel een afrekening? “We wilden hem ontvoeren, om met het losgeld de begrafenis van onze broer te betalen” (+)

LEES OOK. DE STEMMEN VAN ASSISEN. Hoogspanning op proces-Aquino: “Die clans zijn allemaal razend op elkaar”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten