Rode Kruis bezorgd over wetswijziging voor bloeddonatie door homoseksuele mannen

Themabeeld ©  BELGA

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond een wetswijziging goedgekeurd die mannen die seks hebben met mannen toelaat om bloed te doneren na een wachttijd van vier maanden, in plaats van zoals voorheen twaalf maanden. Rode Kruis-Vlaanderen, dat instaat voor de bloedinzamelingen, is bezorgd over de beslissing, omdat volgens de organisatie flankerende maatregelen ontbreken.

jvhBron: BELGA

Vanaf 1 juli 2023 zullen mannen die seks hebben met mannen na een wachttijd van vier maanden bloed kunnen doneren. Lange tijd werden zij uitgesloten van donatie, daarna werd de wachttijd op twaalf maanden gezet. “Rode Kruis-Vlaanderen stelt vast dat de wetswijziging gestemd is zonder dat er een helder plan voor de broodnodige flankerende maatregelen op tafel ligt”, klinkt het bij de organisatie. “Deze flankerende maatregelen zijn een absolute noodzaak voor de goede uitvoering van de wet en de garantie op voldoende veilig bloed. Want dat is voor Rode Kruis-Vlaanderen de prioriteit: het recht van elke patiënt op veilig bloed.”

Rode Kruis-Vlaanderen denkt aan drie grote lijnen van flankerende maatregelen: de overgang naar individuele genomische screening van de bloedstalen, waarbij elk bloedstaal apart getest wordt op hiv en hepatitis B en C. Daarnaast ook een meer doorgedreven bevraging door de collecte-artsen tijdens de donorselectie. Tot slot wil Rode Kruis-Vlaanderen dat gezocht wordt naar alternatieven voor de huidige mobiele bloedcollectes. “Een doorgedreven bevraging vereist een setting met meer privacy, die een groot aantal mobiele collectes niet kunnen garanderen”, klinkt het. “Mobiele collectes zijn momenteel goed voor 85 procent van de volbloeddonaties, er dreigt dus een risico op bloedtekorten.”

“Zonder de flankerende maatregelen neemt de kans op besmet bloed én de kans op bloedtekorten toe. Het gaat bovendien om technisch complexe en grootschalige operationele aanpassingen, die de nodige tijd, financiële en menselijke middelen zullen vragen. Het lopende overleg met het kabinet van de minister van Volksgezondheid gaat daarom zowel over de flankerende maatregelen zelf, als over de timing en de specificaties van de implementatie”, aldus Rode Kruis-Vlaanderen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten