Adriaan Van den Hoof reageert op beschuldigingen van vrouwen en ontkent fysiek geweld

Tv-presentator Adriaan Van den Hoof reageert voor het eerst uitgebreid op de beschuldigingen van enkele vrouwen over ongepast gedrag en fysiek geweld. Dat doet hij in een verklaring die hij aan De Morgen en persagentschap Belga bezorgde. “De betichtingen ten aanzien van mij over fysiek geweld zijn vals. Dat ligt niet in mijn aard”

Bron: De Morgen, Belga

Enkele weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat Adriaan Van den Hoof stopt als presentator van het VRT-programma Switch. Verjonging en vernieuwing, dat leek onlangs de drijfveer toen de openbare omroep de wissel van de wacht aankondigde. Maar achter de schermen zou er meer spelen. Enkele vrouwen waren naar de openbare omroep gestapt om incidenten met Van den Hoof te melden. Het zou naar verluidt gaan over ongepast gedrag en zelfs fysieke agressie.

LEES OOK. Meldingen van ongepast gedrag bij VRT en aantijgingen van agressie tegen Adriaan Van den Hoof: verjonging lijkt niet enige reden van vertrek bij ‘Switch’

Een uitgebreide reactie vanuit het kamp van de presentator kwam de afgelopen weken niet. Tot nu. Van den Hoof schreef zelf een statement dat hij aan De Morgen en persagentschap Belga bezorgde.

Van den Hoof begint het statement door te zeggen dat de beschuldigingen die geuit werden “bijzonder hard” aankwamen en hem en zijn naaste omgeving “ontwricht en pijn hebben gedaan.”

Het tv-gezicht gaat verder door te zeggen dat hij “geen rolmodel of voorbeeld is als het over relaties gaat.” Hij schrijft dat hij meerdere kortstondige relaties had en dat hij in het verleden soms ontrouw is geweest. “Ik besef dat dit niet oké is, ook al situeert zich dat volledig in de privésfeer. Als bekend persoon word ik wel eens benaderd door vrouwen die duidelijk maken dat ze meer willen. Ik had het soms moeilijk om daaraan te weerstaan.”

De tv-presentator benadrukt dat hij niemand wou kwetsen, maar beseft dat dat toch gebeurd is. “Ik wens mijn excuses aan te bieden aan de vrouwen, aan mijn familie en naasten, en ook aan de vrienden die ik door mijn gedrag gekwetst heb. Ik ben mij bewust van mijn gebreken als mens en doe mijn best om hieraan te werken.”

Fysiek geweld

Over één ding wil Van den Hoof heel duidelijk zijn: “De betichtingen van fysiek geweld ten aanzien van vrouwen zijn vals.” Zelf wijst hij op het lasterlijke gedrag van één vrouw. “Er waren ook vrouwen die moeilijk afstand konden nemen”, schrijft hij. “In 2020 was er een vrouw die mij tot 300 keer per dag belde en honderden sms’en bleef sturen. Toen ik haar blokkeerde zette de belaging zich verder via publieke fora en door middel van nepaccounts met berichten die ze stuurde naar persoonlijke contacten binnen mijn vriendenkring. Het openbaar ministerie erkende mij als slachtoffer van belaging en gaf haar een strenge waarschuwing.” Die vrouw zou een van de anonieme getuigen zijn die nu beschuldigingen aan zijn adres uit, schrijft hij.

In het statement schrijft hij dat dit niet zonder gevolg zal blijven voor haar. Volgens De Morgen zou de presentator overwegen gerechtelijke stappen te nemen tegen de vrouw. Maar ook tegen Dag Allemaal omdat de vrouw getuigde in het weekblad.

Samenwerking VRT

Van den Hoof schrijft in zijn statement ook dat het conflict met bovengenoemde vrouw niet het gespreksonderwerp bij de VRT was toen de wissel bij Switch werd besproken. “Het was wel een confronterend moment om te horen dat er verjongd moest worden. Je beseft hoe snel de tijd gaat en hoe vergankelijk roem is. Maar weet je, iedereen is vervangbaar en al zeker een quizmaster.”

Opvallend is ook dat hij in zijn statement vermeldt dat hij zijn theatershow vanaf september zal hernemen en dat die ook zal uitgezonden worden op de VRT. De openbare omroep bevestigt ondertussen dat er een plan is om de zaalshow uit te zenden. “Wanneer de show exact wordt uitgezonden, is nog niet bepaald. We wachten het verloop van deze zaak af”, aldus een VRT-woordvoerder.

LEES OOK. Adriaan Van den Hoof schrapt theatershow na meldingen van ongepast gedrag: “Te veel commotie”

 (sgg)

Aangeboden door onze partners