Basketbal BNXT League

Kampioen Oostende stapt met ambitie in crossborder play-offs: “Natuurlijk trachten we ook deze titel te winnen”

Keye van der Vuurst (rechts) moet Oostende ook naar de BNXT-titel loodsen. 

Keye van der Vuurst (rechts) moet Oostende ook naar de BNXT-titel loodsen. © BELGA

De elfde landstitel op rij blinkt al in de COREtec Dôme, maar de ambitie is aan zee nog altijd even hoog als een week geleden. Als Filou Oostende van zondag 5 tot en met zaterdag 11 juni vier wedstrijden overleeft, zijn de Zeekapiteins ook BNXT-kampioen.

Peter Rossel

“We verdienen de landstitel”, vindt assistent-coach Thierry Declerck. “Een heel jaar hebben we constant gepresteerd. Alleen in de Elite Gold kenden we een dipje, maar we zijn daarna meteen weer rechtgeveerd. In de play-offfinales hebben we Mechelen een beetje onderschat na onze eerste zege met 43 punten verschil. Als je het atletische en snelle Mechelen echter driepunters laat shotten, heb je een probleem. Dat hebben we ervaren. In de tweede helft van de vierde finale scherpten we de defensie aan en vielen we hen goed aan, met als doel hen af te matten. Uiteindelijk trok winnaar Phil Booth de zege en de landstitel over de streep. Keye van der Vuurst was de verdiende MVP van de finales, maar nog enkele spelers verdienden die onderscheiding. In elke match kon je iemand aanduiden. Iedereen heeft ons geholpen. Het collectief telt en dat is onze sterkte.”

“Nooit twijfelde ik eraan dat mijn ploegmaats de finalereeks zouden winnen”, zegt Dusan Djordjevic, die geen enkele match in de reguliere competitie miste maar wegens een pijnlijke voetzool in de zeven play-offduels enkel drie minuutjes kon spelen tegen Bergen. “Keye van der Vuurst heeft alles in zich om het team in zulke belangrijke matchen te leiden. Hij heeft ook lef. Hij maakt mij heel gelukkig, ik ben heel trots op hem.”

Djordjevic veerde vanop een tribunezitje vaak recht om extra richtlijnen aan het team te geven. “Ik moest mijn adrenaline kwijt. Zo droeg ik ook mijn steentje bij.”

Heen en terug

De crossborder play-offs om de BNXT-titel kennen een ander format dan de nationale play-offs. Er is geen best-of-five-formule maar wel een home-and-away-formule. Het doelsaldo speelt nu dus wel een rol, tot onbegrip van coach Dario Gjergja. “Waarom eindig je dan als eerste in je nationale competitie, iets waarvoor we een heel seizoen werkten? Je geniet dus geen enkel voordeel, zeker niet als je geblesseerden mist. De organisatie had in deze play-offs toch een allesbeslissende derde match kunnen plannen. Desondanks trachten we ook deze titel te winnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten