Advocaat: “Gedrag van Sandro Hamidovic heeft rol gespeeld in veroordeling”

 ©  Tom Palmaers

De veroordeling tot een levenslange celstraf voor Sandro Hamidovic lag voor zijn advocaat, Dimitri de Béco, in de lijn van de verwachtingen. “De kans was overgroot dat hij levenslang zou krijgen. Ik heb hem proberen te helpen om dat niet te krijgen, maar hij heeft het wel gekregen.”

Bron: BELGA

Toch ziet de Béco een lichtpuntje in de veroordeling van zijn cliënt. “Ik had uitdrukkelijk gepleit dat hij niet behoorde tot de zwaarste en gevaarlijkste criminelen in onze maatschappij. En het feit dat men de terbeschikkingstelling van vijftien jaar helemaal niet heeft uitgesproken, geeft men mij daar in gelijk.”

“Ik heb deze namiddag zelf gepleit dat ik het logisch zou vinden dat hij de zwaarste straf zou krijgen. Hij was de leider van de bende, hij was de schutter, hij heeft de bende samengesteld om deze feiten te plegen. Hij ging de zwaarste straf krijgen.”

Snijgebaar op proces

Volgens de Béco hield de jury rekening met het gedrag van de zelfverklaarde zigeunerkoning. Zo maakte hij op de eerste dag een snijgebaar over de keel toen de familie van Silvio Aquino de assisenzaal binnenkwam. “Ik ben ervan overtuigd dat hij daar is toegekomen na jaren opsluiting en jaren bedreigingen en dat hij op dag 1 heeft willen tonen aan de burgerlijke partijen dat hij niet bang was van hen. Maar dat is overgekomen als iemand die na zoveel jaren nog altijd gevaarlijk is en dat heeft men onthouden. Ik begrijp dat ergens en dat heeft volgens mij een overgrote rol gespeeld in de beslissing vanavond.”

Toch blijft de Béco overtuigd dat Sandro Hamidovic oprecht spijt heeft, zoals hij zei toen hij een laatste keer het woord kreeg. “Ik blijf volkomen overtuigd dat mijn cliënt oprecht spijt heeft, alleen heeft hij dat soms zo onhandig verwoord dat dit vanavond heeft meegespeeld.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten