Hevig onweer eist dodelijk slachtoffer in noorden van Frankrijk, nog steeds 15.000 mensen zonder elektriciteit

Archiefbeeld ©  AFP

Bij hevige onweders in Frankrijk is zaterdag een vrouw om het leven gekomen. De zware storm teisterde maar liefst 65 departementen, nog steeds 15.000 mensen zitten zonder elektriciteit.

jvhBron: BELGA

In Rouen, in het noordwesten van Frankrijk, veranderden door het hevige onweer sommige straten in een rivier. Een vrouw van in de dertig overleed toen ze werd meegesleurd, en gekneld kwam te zitten onder een voertuig. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin is er ook sprake van dertien lichtgewonden en twee zwaargewonden, onder wie een 13-jarig meisje.

Elders in Frankrijk, in de departementen Landes en Gers in het zuidwesten, werden wijngaarden getroffen door hagelstenen. In Parijs moesten zo’n 40.000 bezoekers van het festival ‘We Love Green’ in het Bois de Vincennes door de barre weersomstandigheden maken dat ze wegkwamen.

In totaal heeft de brandweer 3.500 interventies uitgevoerd en werden 50.000 blikseminslagen geregistreerd. “Het is de eerste keer in twintig jaar dat zo een groot deel van het land gelijktijdig door noodweer is geteisterd”, aldus Darmanin. Hij sprak nog van bruggen die zijn weggespoeld en wijnbouwakkers die werden getroffen.

De Franse meteorologische dienst Météo-France had voorspeld dat hevige onweders zich zouden vormen boven het zuidwesten, en verder zouden oprukken naar het noorden en het oosten van het land. Sinds zondagochtend is code oranje opgeheven. Darmanin zal aan premier Elisabeth Borne voorstellen om de onweders van zaterdag te erkennen als natuurramp, zodat mensen hun verzekering gemakkelijker kunnen aanspreken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten