Wateroverlast, modderstromen en evacuatie: zo ging het onweer tekeer in ons land

 © rr

Een stevige onweers- en regenzone trok zondag over het land, met op tal van plaatsen wateroverlast tot gevolg. Met name het Vlaams-Brabantse Landen en het Limburgse Gingelom kregen het hard te verduren. Maar ook elders: verstoord treinverkeer, afgesloten snelwegafritten, een gesloten binnenspeeltuin, een geëvacueerd woonzorgcentrum en getroffen festivals. Een overzicht van de hinder.

sgg, jvh, red

VLAAMS-BRABANT

Met name in Landen in de provincie Vlaams-Brabant was er veel wateroverlast. Straten kwamen blank te staan, en kelders en woningen liepen onder water. In totaal kwamen er tot nu toe zo’n 200 oproepen binnen bij de Hulpverleningszone Oost.

LEES OOK. Modder-en waterellende troef in Landen

“Dit hebben we nog nooit gezien”, klonk het in de Raatshovenstraat, die omgetoverd werd tot een rivier. “Ik woon hier al zeventien jaar, en zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt een bewoonster. “De kelder is volledig ondergelopen, en alles is naar de vaantjes. De diepvriezer is zelfs losgekomen door de kracht van het water.”

In het centrum van de gemeente moest de Kerkstraat afgesloten worden. “We wonen hier nog maar drie maanden en het is al prijs”, zegt Ward. “We zitten hier langs twee kanten met een helling naar beneden, en aan onze huizen stapelt het water zich op.” Ook bij buurman Günther blijft het dweilen met de kraan open. “Het is een gekende problematiek. Twee à drie keer per jaar zitten we hier toch met wateroverlast. We gaan niet meer met een gerust hart van huis, spijtig genoeg.”

(Lees verder onder de foto’s.)

 © vdk

 ©  vdt

 ©  BELGA

Een grote ravage was er ook te zien in deelgemeente Waasmont. Het hele dorp kwam onder het water en de slijk te zitten. De tuin van Niels Engels werd herschapen tot een waterval, zijn woning kwam onder het water en de leem te zitten. “Het water komt telkens van de Lijsemstraat, hier achter onze woningen gelegen. Onze tuin maakt dan een trechtervorm, en stuwt al het water door onze woning naar de straat. Het is al de zoveelste keer dat dit gebeurt. Er zouden grachten gegraven worden aan de velden om het water af te leiden, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Het is elke keer miserie. Daar word je echt moedeloos van!”

Greta Dony kon haar tranen zelfs niet meer bedwingen. “Het is verschrikkelijk. Ik woon hier samen met mijn papa van 88 jaar, en de situatie wordt hoe langer hoe meer onhoudbaar.” Volgens buurman Robert Vandecan overstroomt Waasmont al decennia. “We hebben al meerdere keren gevraagd om iets te ondernemen. Het beste zou zijn om een vergaarbekken aan te leggen in de achterliggende velden, dat het water opvangt. Nu krijg je de volledige massa van vele hectaren velden in dit kleine straatje, en dat moet door de tuinen en door de huizen naar lager gelegen gedeeltes. Elk jaar wordt er gezegd dat er iets aan gedaan zal worden, maar hier verandert niets.”

(Lees verder onder de foto.)

 ©  vdt

LIMBURG

Ook Limburg werd zondag zwaar getroffen door het onweer, met name het zuiden van de provincie. De Limburgse brandweerkorpsen kregen honderden oproepen voor wateroverlast. Zeker de wateroverlast die Gingelom en Niel-bij-Sint-Truiden trof, was uitzonderlijk te noemen – zeker omdat de andere randgemeenten gespaard bleven.

“Het heeft anderhalf uur lang onophoudend geregend zoals ik het in mijn hele leven nog niet heb meegemaakt”, zei burgemeester Patrick Lismont. “In het woonzorgcentrum Ocura in Montenakenmoesten de bewoners van het gelijkvloers geëvacueerd worden omwille van de wateroverlast.”

Enkele inwoners van de gemeente hadden ook zware schade aan hun auto. Ze moesten de modder uit hun voertuig scheppen.

(Lees verder onder de foto’s.)

 © TV Limburg

 ©  Jozef Croughs

 ©  Jozef Croughs

 ©  Jozef Croughs

 ©  Jozef Croughs

 ©  Jozef Croughs

In Millen (Riemst) sleurde het water de aarde mee van de akkers, wat tot modderstromen leidde. In Stevoort (Hasselt) liep de Jannestraat onder water, en werden zandzakjes uitgedeeld. En ook sommige inwoners van Herk-De-Stad hadden last van de regenbuien. De technische dienst legde de nodige zandzakjes klaar, burgemeester Bert Moyaers (Vooruit) ging zelf op pad om zicht te krijgen op de situatie. De hevige regenbuien veroorzaakten ook problemen op de verkeerswisselaar tussen de E313 en de E314 in Lummen, daar waren verschillende afritten versperd.

In Bilzen kreeg binnenspeeltuin ‘Kinderrijck’ water binnen, waardoor de zaak moest sluiten. Door de hevige regenval was het treinverkeer ook onderbroken op de lijn 34 tussen Hasselt en Tongeren, er werden vervangbussen ingelegd.

(Lees verder onder de foto.)

Het water stroomde binnen bij de binnenspeeltuin Kinderrijck – 112 Meldingen Limburg

Op het festival Blues Peer stonden de festivalgangers met de voeten in het water: iedereen probeerde een plekje te vinden onder de tentzeilen. En het festival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren regende ook uit: de regen viel er met bakken uit de lucht, en de organisatie raadde alle festivalbezoekers die nog thuis waren aan om pas na 19 uur af te zakken.

(Lees verder onder de foto.)

 ©  rr

ANTWERPEN

In de provincie Antwerpen werd vooral het arrondissement Mechelen getroffen. In Hallaar (Heist-op-den-Berg) was er wateroverlast in het centrum. In verschillende straten kwam de rijbaan onder water te staan. Op de Broechemsesteenweg in Nijlen stond de rijbaan ook blank.

Op enkele plaatsen was er wateroverlast in woningen, dat was onder meer het geval in Berlaar en in Lier. In Duffel moest de brandweer hulp gaan bieden voor wateroverlast in een garage.

(Lees verder onder de foto.)

De E34 in Ranst ©  bfm

OOST-VLAANDEREN

Lievegem liep zondagochtend al bijna volledig onder, nadat in twee uur tijd 81 liter water per vierkante meter was gevallen. “Bijna alle straten in het dorp stonden blank”, zei schepen Freddy Haegeman (Open VLD). “Ongezien, en vooral: probeer daar maar eens iets tegen te beginnen.”

In deelgemeenten Waarschoot en Zomergem kreeg de brandweer volgen clusterofficier Kurt De Kock meer dan 50 oproepen binnen, onder meer voor ondergelopen kelders en garages. In vier woningen liep het water volgens De Kock binnen. De gemeente wil de waterhuishouding in twee straten extra aandacht geven.

Deinze werd zondagochtend iets na zeven uur dan weer opgeschrikt door een zware donderslag tijdens het onweer dat boven de stad woedde. Daarna sijpelden langzaam maar zeker veel berichten binnen over wateroverlast door de zware regenval en schade door blikseminslagen. In de industriezone De Tonne liep het verdeelcentrum van Bpost onder water.

In Zulte viel in één uur tijd ongeveer 50 liter water. Daardoor kwamen de kelders en ook liftschachten van een appartementsgebouw van onder water te staan. Tal van wegen en tunnels in de deelgemeenten van Deinze, Nevele en Zulte liepen ook onder water.

(Lees verder onder de video.)

 © if

WALLONIË

De voorspelde aanzienlijke neerslag bezorgde de brandweerdiensten in de arrondissementen Hoei-Borgworm en Luik zondag flink wat werk. In de zone Haspengouw werden tegen het einde van de namiddag meer dan honderd interventies geteld. De brandweer moest met name in Braives, Hannuit, Geer en Burdinne optreden, voornamelijk voor ondergelopen wegen, ontwortelde bomen en waterinsijpelingen in gebouwen. “Wees voorzichtig op de weg, veel wegen zijn volledig onbruikbaar. We zitten in crisisbeheer en onze teams zijn ter plaatse”, zei burgemeester Manu Douette van Hannuit. De dorpen Crehen, Avin, Grand-Hallet en Cras-Avernas stonden onder water en verschillende wegen werden gesloten voor het verkeer.

In Burdinne is het vooral Hannêche dat getroffen werd, terwijl in Braives de meest kritieke punten zich situeerden in de dorpen Ciplet, Avennes en Ville-en-Hesbaye. Ook in de zone Hemeco was de brandweer actief in meerdere gemeentes.

De toestand in Luik was minder kritisch, zo werd gesteld. Maar ook daar moest uitgerukt worden, in Saint-Nicolas en Grâce-Hollogne, voor ondergelopen wegen en woonhuizen.

In het Henegouwse Binchesloeg zondagvoormiddag dan weer de bliksem in op een appartementsgebouw, door de inslag ontstond brand in het dak. De eenentwintig bewoners moesten geëvacueerd worden omdat het gebouw tijdelijk niet langer bewoonbaar is. Sommige bewoners werden bij familie ondergebracht, voor de anderen heeft het OCMW hotelkamers besproken. De komende dagen zal de staat van het gebouw nagetrokken worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten