Google moet Australische politicus schadevergoeding betalen voor “traumatiserende” YouTube-filmpjes

John Barilaro 

John Barilaro ©  Getty Images

Google moet een voormalig Australisch politicus meer dan 466.000 euro schadevergoeding betalen, nadat die in filmpjes op YouTube was beschimpt. Dat heeft een Australische rechter beslist.

jvhBron: BELGA

John Barilaro was in 2020 vicepremier van de staat New South Wales, toen hij in YouTube-filmpjes werd geviseerd door Jordan Shanks. De komiek beschuldigde Barilaro in de filmpjes van corruptie, en imiteerde het Italiaanse accent van Barilaro. Een van de video’s werd opgenomen in een huis van Barilaro dat hij via Airbbnb verhuurde. “Ik ben door dat alles getraumatiseerd”, zo zei Barilaro in de rechtbank. De man stopte door de filmpjes naar eigen zeggen ook voortijdig met politiek: in oktober 2020 verliet hij het parlement.

Eind 2021 bereikten Barilaro en Shanks een akkoord, waarna de komiek zich verontschuldigde en de filmpjes, die meer dan een miljoen keer werden bekeken, aanpaste. 

Google

Google, de eigenaar van YouTube, weigerde zich echter te verontschuldigen voor de video’s, die het niet offline wilde halen. Volgens de rechter is Google verantwoordelijk voor de schade die Barilaro leed na december 2020. Dat is het moment waarop zijn advocaten de Amerikaanse gigant aanschreven om de beelden offline te halen. De rechter veroordeelde Google dan ook tot een schadevergoeding. 

De rechter voegde nog toe dat Shanks “YouTube nodig had gehad om zijn vergif te verspreiden”, en dat Google bereid was om de komiek tegemoet te komen “om inkomsten binnen te halen in het kader van zijn economische model”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten