Vlaamse gamesector wil level hoger: Howest sluit akkoord met Amerikaanse universiteit

In een studio van het Creative Media Industries Institute aan de Georgia State University werd een avatar gemaakt van prinses Astrid. ©  BELGA

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, heeft maandag in Atlanta in de VS een samenwerkingsakkoord gesloten met de Georgia State University. Beide hebben prestigieuze game-opleidingen in huis. De overeenkomst, afgesloten tijdens de economische missie met prinses Astrid, bewijst het toenemend belang van de sector in ons land.

Bron: BELGA

Howest sloot het samenwerkingsakkoord af met het Creative Media Industries Institute (CMII), de game-opleiding van de Georgia State University. Atlanta geldt als hét mekka van de Amerikaanse game-industrie. Bedoeling van de samenwerking is studenten, professoren en opleidingen uit te wisselen, en te leren van elkaar, vertelt Frederik D’hulster, directeur onderwijs en internationalisering van de hogeschool uit Kortrijk.

Howest is het kroonjuweel van de gamesector in Vlaanderen. De opleiding Digital arts en Entertainment is al drie maal uitgeroepen tot beste game-opleiding ter wereld. Studenten wereldwijd zakken af naar Kortrijk om er in de gameschool les te volgen. Jaarlijks starten 600 à 700 studenten aan de studie, waarvan zo’n 70 procent uiteindelijk het diploma behaalt. De afgestudeerden van de gameschool komen terecht bij gamestudio’s in binnen- en buitenland. 

 ©  BELGA

Omzet verhogen

De game-industrie in ons land – overwegend een Vlaams verhaal – heeft de wind in de rug, vertelt David Verbruggen, algemeen directeur van  de sectorfederatie FLEGA (Flemish Games Association). In 2020 was de sector goed voor een omzet van 82 miljoen euro. “Maar op termijn moet 200 à 250 miljoen euro omzet haalbaar zijn”, schat Verbruggen in. Dat cijfer is vandaag overigens erg afhankelijk van één bedrijf: de Gentse gamestudio Larian. Met Divinity Original Sin II heeft het bedrijf een echte kaskraker in huis. 

Voor de groei rekent FLEGA onder meer op een tax shelter: een fiscale stimulans voor de sector die in 2023 van toepassing moet worden, maar ook een gamehub of incubator die binnenkort zal worden opgericht.

Avatar

Het samenwerkingsakkoord werd ondertekend in de aanwezigheid van prinses Astrid. Die is in de VS voor een economische missie, met in haar zog bijna 300 bedrijven en 500 deelnemers. Het is de op een na grootste missie ooit voor ons land. Van de prinses werd overigens in een studio van het CMII een avatar gemaakt: een digitale prinses.

 ©  BELGA

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt