Groep mensen bekogelt brandweer tijdens blussen van brand in Vorst

Themabeeld 

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In de nacht van maandag op dinsdag is een ploeg van de Brusselse brandweer in Vorst bekogeld met stenen. Daarbij vielen geen gewonden, maar de aanwezige brandweermannen zijn onder de indruk van de gebeurtenissen.

jvh, Amaury MichauxBron: BELGA

De brandweermannen waren in de nacht van maandag op dinsdag rond middernacht op weg naar een brand in de Merodestraat in Vorst. Tijdens het doven van de brand op de openbare weg werden ze zonder enige aanleiding door een groep personen aangevallen en werden er stenen gegooid. “Daardoor zijn er kleine inslagen op het koetswerk van de brandweerwagen en een steen ketste zelfs af op de helm van een van de brandweermannen”, vertelt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer.

“Onze ploeg heeft zich onmiddellijk in veiligheid gebracht en er is bijstand van de politie gevraagd. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar de aanwezige brandweermannen waren wel onder de indruk van de omstandigheden.”

Onderzoek

De Brusselse brandweer heeft ondertussen klacht neergelegd. “Het onderzoek zal nu bepalen of de brand aangestoken is om onze mensen doelbewust aan te vallen. Dat komt niet zo heel vaak voor, maar is in het verleden toch nog al gebeurd”, vertelt Derieuw. “Een mogelijke verklaring voor zo‘n gedrag is dat brandweermannen vertegenwoordigers zijn van het gezag en daarom een doelwit zijn voor bepaalde personen. Personen die in de eerste lijn staan, worden dan het doelwit van sommige mensen voor hun protest.”

“Een andere mogelijkheid is dat een bende bijvoorbeeld vindt dat brandweermannen niets te zoeken hebben in een bepaalde wijk. Momenteel vindt er een uitgebreid onderzoek plaats die de agressie tegen brandweermannen in kaart brengt. Eens de resultaten daarvan bekend zijn, kunnen er nieuwe stappen ondernomen worden tegen dit fenomeen.”

Preventieadviseurs

Onlangs zijn vijf brandweerpreventieadviseurs aan de slag gegaan in het Brussels Gewest. “Dat zijn Brusselse jongeren die in contact moeten komen met inwoners van bepaalde wijken die we via de normale kanalen normaal niet kunnen bereiken. Op die manier willen we dat deze doelgroep de werking van de brandweer beter leert kennen en ook dat we hen kunnen wijzen op de preventiemaatregelen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van rookmelders.”

“Onze ploeg heeft zich onmiddellijk in veiligheid gebracht en er vielen geen gewonden”, zegt de brandweerwoordvoerder. “We zullen klacht neerleggen en we voorzien in de nodige ondersteuning voor onze mensen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten