Dubai zal Gupta-broers uitleveren aan Zuid-Afrika voor berechtiging in corruptiezaak

Atul Gupta met de Zuid-Afrikaanse president uma 

Dubai heeft dinsdag bekendgemaakt de laatste hand te leggen aan de uitlevering van twee broers uit de Zuid-Afrikaanse welvarende familie Gupta. Atul en Rajesh Gupta zijn in de Verenigde Arabische Emiraten aangehouden na beschuldigingen van witwassen in een omvangrijke corruptiezaak in Zuid-Afrika, waarin de voormalige president Jacob Zuma betrokken is.

jvhBron: BELGA

Zuid-Afrika wil Atul en Rajesh Gupta al jaren voor de rechter brengen. De welvarende zakenlieden van Indiase oorsprong zijn de meest gezochte verdachten in Zuid-Afrika. Ze worden ervan beschuldigd de Zuid-Afrikaanse staatskas met medeplichtigheid van ex-president Zuma, tijdens zijn bewind van 2009 tot 2018, te hebben geplunderd. Door hun nauwe band met president Zuma zou de Gupta-familie bovendien aan politieke invloed gewonnen hebben op elk niveau van de Zuid-Afrikaanse regering.

Zuid-Afrika zei maandag van de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten informatie te hebben ontvangen dat de voortvluchtige broers in Dubai waren gearresteerd. De arrestatie kwam er na een opsporingsverzoek van het internationale politienetwerk Interpol. Het opsporingsverzoek dateert van juli 2021 en houdt verband met een dubieus contract ter waarde van 1,5 miljoen euro, waarbij een onderneming van de Gupta-familie betrokken is.

Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn de twee gearresteerde broers Zuid-Afrika ontvlucht toen een gerechtelijke commissie in 2018 een onderzoek naar hun betrokkenheid bij corruptie opstartte. Net als de voormalige Zuid-Afrikaanse president ontkennen de Gupta-broers iets verkeerds te hebben gedaan. Het proces tegen de broers werd in juli uitgesteld wegens de afwezigheid van de verdachten. Een nieuwe zitting werd vastgesteld op 6 september.

Aangeboden door onze partners