Vakbonden bij Agfa maken zich op voor staking

 ©  BELGA

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de Antwerpse beeldvormingsgroep Agfa heeft een stakingsaanzegging ingediend. Dat bevestigt ACVBIE-woordvoerder Koen Zeuwts.

jvhBron: BELGA

Een stakingsaanzegging is een officiële kennisgeving door de vakbonden aan de werkgever van een voorgenomen staking. “Wij hebben de aanzegging gezamenlijk met alle vakbonden gedaan: ACVBIE, ACV Puls, ABVV en BBTK”, zegt Zeuwts. 

De vakbonden bij Agfa beweren dat er diverse punten zijn waarover geen sociaal overleg mogelijk blijkt met de directie. “En ondertussen blijft men besparen. Met deze aanzegging weten ze dat het ons menens is”, aldus Zeuwts. “Wij vragen overleg. De aanzegging loopt tot 20 juni en maakt onze intenties meer dan duidelijk.” 

In een pamflet, verspreid onder de werknemers, klinkt het dat “de onveiligheid, werkdruk en gevraagde flexibiliteit steeds zwaarder worden, terwijl de goesting en overgave steeds minder worden. Sommige werknemers worden met een chronometer gevolgd, dat roept heel wat vragen op.”

Verder hekelen de vakbonden alle recente “reorganisaties, transities en outsourcing (van financiële diensten) bovenop de geplande verkoop van de offset divisie.” Er zou ook sprake zijn van “stiekeme, individuele benaderingen en dreigementen naar werknemers toe.” Dat alles staat volgens het pamflet in “schril contrast met de verloning aan de top.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten