Atletiek 

Isaac Kimeli, de man die zijn profcontract verloor: “Ik beantwoord dat onrecht nu met de benen”

Isaac Kimeli (archief).

Isaac Kimeli (archief). © rr

Isaac Kimeli zette op de 5.000m in Montreuil een topchrono neer, waarmee hij derde staat in Europa en negende in de wereld. Met zijn persoonlijk record van 13.04.72 is hij een podium-kandidaat voor het EK in augustus. “Ik kan nog sneller, want ik heb de wedstrijd moeten maken.”

In maart zat de 28-jarige Leeuwenaar nog in zak en as met een hardnekkige blessure.

“Ik was vaste klant bij de kine. Tien dagen lang kon ik niet lopen. Ik reed dagelijks 60km op de mountainbike in minder dan twee uur, voordat ik op mijn eentje naar Kenia vertrok voor een stage op 2.300m hoogte van 5 weken”, vertelt hij. “De kine schreef me vooral stabilisatie- en krachttraining voor. De eerste weken deed ik het kalm aan. Pas de laatste weken kon ik duurlopen aan en tussendoor al eens een tempoloop.”

Het was blijkbaar voldoende om een topprestatie te leveren.”

De organisatoren hadden twee hazen voorzien. De eerste atleet kreeg de opdracht om tot km 2 het tempo aan te geven. Daarna kwam de tweede haas het tempo bepalen.

“Maar na een paar ronden stapte hij reeds uit de baan”, aldus Kimeli. “Omdat niemand aanstalten maakte om over te nemen gaf ik 3 ronden lang het volle pond. Pas in de laatste 200m werd ik ingehaald door de Keniaan Kemboi, die mij nog net kon verslaan. Ik mag zeggen dat ik de wedstrijd gemaakt heb. Geef me een 5.000m, waarin ik enkel moet volgen, dan duik ik gewis onder de 13 minuten.”

“Nu zaterdag loop ik op uitnodiging nog een wedstrijd in Duitsland maar de meeting op 18 juni in Parijs wend ik aan om mijn persoonlijk record over de 5.000m aan te vallen. Vanuit Parijs reis ik door naar Flagstaff in de VSA om het WK in Oregon voor te bereiden, waar ik enkel de 10.000m loop. Op het EK in München mik ik op een podiumplaats in de 5.000 én de 10.000m. Met het fenomeen Jakob Ingebrigsten aan de start is een gouden plak quasi onmogelijk. Maar ik wil wel met hem op het podium staan”, aldus de atleet die dit jaar zijn profcontract bij Sport Vlaanderen verloor na zijn tegenvallende resultaten op de Olympische Spelen ik Tokio.

“Dat is niet te vatten, dat onrecht beantwoord ik nu met de benen”, besluit hij. (eg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten