Wielrennen  Elite Sport Vlaanderen-Baloise

Tuur Dens herstelt van complexe sleutelbeenbreuk: “De kampioenschappen blijven mijn hoofddoel”

Tuur Dens (l), hier op archiefbeeld met Jules Hesters. 

Tuur Dens (l), hier op archiefbeeld met Jules Hesters. ©  Marc Van Hecke

Tuur Dens (21) uit Rotselaar is zwaar ten val gekomen tijdens een pistemeeting in Duitsland. Met een op meerdere plaatsen gebroken rechter sleutelbeen tot gevolg. Het wordt nu vooral uitkijken naar hoeveel tijd er zal over gaan vooraleer hij weer competitief is.

Ief Vertommen

“De val gebeurde tijdens een meeting in Singen, dichtbij de Zwitserse grens”, vertelt Tuur Dens. “Ik wou meeschuiven in een tegenaanval, maar een concurrent die weer in koers wou komen had dat niet gemerkt. Een botsing was onvermijdelijk en de gevolgen ernstig. Het sleutelbeen was op meerdere plaatsen gebroken - dat merkte je aan de lengte van het plaatje - een operatieve ingreep onvermijdelijk. Daarnaast liep ik ook nog een diepe wonde op aan de schouder en het zou wel eens zo kunnen zijn dat die mij langer van de fiets zou kunnen houden dan die breuk die gefixeerd werd”, omschrijft Tuur Dens de schade.

De toekomst, daar wordt het dus naar uitkijken, al zijn de vooruitzichten voorlopig eerder onduidelijk.

“Het eerste grote doel situeert zich halverwege juli met het EK voor beloften. Die deadline halen lijkt mij niet zo moeilijk, al rijst alleen de vraag in welke lichamelijke conditie ik dan zal verkeren. Gelukkig volgen er daarna nog kansen. Ik concentreer mij op alle kampioenschappen die binnen mijn bereik liggen.”

Ook Stan blinkt

Tuur Dens combineert in zijn eerste jaar bij de profs piste en weg.

“Op de weg had ik mij geen specifieke doelen gesteld. Ik kwam per slot van rekening met de klap tegen de besten van de wereld uit. Het was niet goed of het was niet slecht. In de zwaardere wedstrijden had ik het soms nog lastig, terwijl ik op het vlakke mijn ding kon doen. Ik trek mijn plan”, zegt Tuur Dens, die ook een voordeel aan de huidige situatie onderkent. Noodgedwongen heeft hij nu meer tijd om zich aan zijn universitaire studies te wijden.

Tuur was overigens niet de enige Dens aan de slag in Singen. Bij de junioren trad broer Stan (17) aan en die haalde zowel in de temporonde als de afvalling het podium. “Hij verkeert in de vorm van zijn leven”, is Tuur overtuigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten