Verzoeningsgesprekken bij Brussels Airlines mislukt, kans op staking tijdens zomeruittocht wordt steeds groter

Verzoeningsgesprekken tussen de directie van Brussels Airlines en de vakbonden zijn dinsdag mislukt. Volgens de vakbonden is de kans reëel dat er acties komen bij het begin van de zomervakantie. En daar zullen vooral de reizigers de dupe van zijn. Maar ook de luchtvaartmaatschappij kan dit missen na twee coronajaren.

tg

“Wij willen de passagier zeker niet gijzelen, wij willen de directie dwingen tot onderhandelingen”, zegt Olivier Van Camp (BBTK). Maar net als zijn collega Paul Buekenhout van ACV Plus moet hij vaststellen dat er weinig beweegt. “De gesprekken zitten muurvast” ,klinkt het na de vergadering met de directie.

Of er effectief een staking komt, bespreken de vakbonden nu met het hun achterban. Maar zoals de zaken er nu voor staan, is de kans groot dat wie eind juni op reis vertrekt met het vliegtuig,geduld zal moeten oefenen.

Rusttijden en werkroosters

De verzoeningsvergadering werd volgens de vakbonden beschouwd als de laatste kans vooraleer er een stakingsaanzegging zou worden ingediend. Het sociaal conflict bij de Belgische luchtvaartmaatschappij gaat over rusttijden en werkroosters voor het cabinepersoneel.

De vakbonden wijzen erop dat het personeel tijdens de coronapandemie inspanningen heeft geleverd inzake loon en flexibiliteit, maar dat de situatie nu onhoudbaar is geworden. De vraag naar vliegreizen is de voorbije maanden weer toegenomen, wat er van het cabinepersoneel wordt gevraagd noemen ze onrealistisch.

LEES OOK. Na Aviapartner en Ryanair dreigen ook problemen bij Brussels Airlines: komt zomeruittocht in gevaar?

Niet alleen de stewards klagen, ook de piloten. Zij onderhandelen in de komende dagen wellicht nog met de directie.

“We reiken de hand nog steeds naar de directie van Brussels Airlines om eventueel toch nog met een oplossing te komen”, zegt Olivier Van Camp van de socialistische bediendenvakbond BBTK.

Als het vliegend personeel van Brussels Airlines het werk zal neerleggen bij de start van de zomeruittocht, zal dat wellicht een grote impact hebben voor de reizigers. Veel groter dan bij de vorige acties rond de eindejaarsperiode.

Directie betreurt uitblijven van akkoord

In een reactie zegt de directie van Brussels Airlines te betreuren dat er dinsdag geen akkoord kon worden gevonden. “We hopen nog altijd de gesprekken met de sociale partners te kunnen voortzetten. Een staking aan het begin van de zomer komt op het slechtste moment voor een bedrijf dat uit de rode cijfers probeert te klimmen na jaren van crisis”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten