Koala Maka viert zevende verjaardag met veel slaap

 ©  Jan Van der Perre

Antwerpen -

In de Antwerpse Zoo viert koala Maka deze week zijn zevende verjaardag. De kerel is afkomstig uit Duisburg, woonde een tijd in Planckendael en nu dus in Antwerpen. Het is een avontuurlijk mannetje dat vanaf de eerste dag furore maakte in België.

Bieke Lathouwers

Maka betekent klein vuurtje en dat bleek bij zijn aankomst in Planckendael een licht understatement. Overdag zat de jonge Maka, samen met de jongedame Alinga, veel te slapen en heel rustig op zijn takjes eucalyptus te sabbelen. Elk in zijn eigen boom, want koala’s zijn solitaire dieren en leven dus alleen. Toch registreerden de nachtcamera’s een en ander waar de verzorgers raar van opkeken.

Toen hij in de zomer van 2017 vanuit Duisburg naar België verhuisde, waarschuwden de Duitse verzorgers hun Mechelse collega’s. Maka was een fel ventje. Op de camerabeelden zagen de verzorgers hem vanaf het begin rare sprongen maken. Hij zat in bloembakken waar nog nooit een koala geraakt was en op de duur sprong hij elke avond naar het verblijf van het vrouwtje Alinga.

Koala Maka kijkt toe van in zijn boom. ©  Jan Van der Perre

In september 2017 kregen ze al hun eerste jong, Sassafras, een meisje. Daarna werden de hokken zodanig gescheiden dat Maka niet meer tot bij Alinga kon springen. Probleem opgelost, maar dan besloot Alinga om op haar beurt het gezelschap van Maka op te zoeken. In 2018 werd hun tweede liefdesbaby geboren, Tin-Tookie, een zoontje.”

Drinkt niet

Koala is aboriginal voor ‘drinkt niet’, de dieren drinken ook effectief niet. Zij halen hun vocht volledig uit hun voedsel. Daarom sproeien de verzorgers de eucalyptus elke dag nat voor ze die aan onze dieren geven. Al staat er ook altijd een potje water in de verblijven, zodat de dieren als ze willen, wel kunnen drinken.

Hoewel hij ’s nachts en fel vuurtje blijkt te zijn, toont Maka overdag steevast zijn slome -typische koala- kant. Zelfs als de verzorger met verse eucalyptustakken voor zijn neus staat, blijft hij in slow motion bewegen. Net als alle koala’s slaapt Maka twintig uur per dag.

 ©  Jan Van der Perre

Er zijn in Europa niet veel dierentuinen die koala’s houden. Toch zijn ze in zowel de Antwerpse Zoo als in Planckendael te vinden. Koala’s houden, is niet makkelijk. Er moet zomer en winter verse eucalyptus voorhanden zijn. Bij de Antwerpse Zoo en Planckendael rekenen ze daarvoor op een kweker uit de buurt. Die zorgt ervoor dat de voorraad op peil blijft.

Luxepaardjes

In Antwerpen wonen twee koala’s, vader en zoon. Mama Alinga is in oktober gestorven. “De twee dieren zijn echt ambassadeurs van hun soortgenoten. We willen dat het publiek dit mooie, bedreigde dier kent en apprecieert”, reageert Ilse Segers. “In het wild hebben de dieren het moeilijk. Niet alleen na de bosbranden, ook daarvoor al zorgden boskap, wilde honden en ziektes voor een stevige terugval van de diersoort. Veel dieren lijden aan chlamydia, een geslachtsziekte die tot onvruchtbaarheid kan leiden. In de zoo worden de dieren van dichtbij opgevolgd. Twee keer per week worden ze op de weegschaal gezet om te controleren of ze voldoende eten.”

Als hun gewicht niet in orde is, wil dat zeggen, dat ze hun neus ophalen voor een bepaalde soort eucalyptus. Waarom is dan niet per se duidelijk. Maar ze krijgen altijd vijf soorten zodat ze kunnen kiezen. Koala’s zijn duidelijk echte luxepaardjes.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten