Belgische ex-pater (75) werd veroordeeld voor tientallen feiten van kindermisbruik in Canada, maar komt al na 11 jaar vrij: “Wolf in het gewaad van een missionaris”

De Vlaamse ex-pater Eric Dejaeger (75) is in Canada voorwaardelijk vrijgelaten na elf jaar in de gevangenis. De West-Vlaming maakte zich tussen 1978 en 1982 schuldig aan tientallen feiten van seksueel kindermisbruik. Canada is beducht voor zijn vluchtgevaar.

Tommy Huyghebaert en Cedric Lagast

De Vlaamse ex-priester Eric Dejaeger kreeg in 2015 19 jaar cel voor tientallen feiten van het misbruik van kinderen tussen 1978 en 1982 . Dat gebeurde op het eiland Igloolik in het noorden van Canada. De West-Vlaming was er pater in een Inuit-gemeenschap. In totaal kreeg Dejaeger liefst 79 jaar en drie maanden voor alle misdrijven samen, maar de Canadese rechter drukte die samen tot 19 jaar omdat de totale straf een redelijke termijn overschreed, mede gezien de leeftijd van Dejaeger. Maar omdat hij voor het proces al vier jaar in voorhechtenis zat wordt de pedofiel nu al onder voorwaarden vrijgelaten.

Zo mag hij geen contact hebben met kinderen en zijn slachtoffers. Hij moet elke avond terugkeren naar een opvanghuis. Dejaeger zelf had gehoopt om onderdak te vinden bij zijn voormalige religieuze orde, De Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria, maar dat werd hem door de rechtbank geweigerd. Zo komen er in de residentie van de congregatie waar hij wilde intrekken regelmatig gezinnen met kinderen slapen en is er een kindvriendelijk park aan de overkant van de straat terwijl hij geen parken mag bezoeken.

Dejaeger zal goed in de gaten worden gehouden. De Canadezen zijn er trouwens beducht voor dat Dejaeger het land zou ontvluchten. Hij mag de komende acht jaar Canada niet verlaten. Dejaeger werd in 1989 al eens veroordeeld voor 10 feiten van kindermisbruik. Nadat hij in 1991 werd vrijgelaten uit de gevangenis vluchtte hij naar België. Dat gebeurde nadat een reeks nieuwe aanklachten tegen hem was ingediend. In 2011 werd hij door België uitgewezen wegens illegaal verblijf, en naar Canada gestuurd waar een internationaal aanhoudingsbevel voor hem was uitgevaardigd. Dejaeger had enkele jaren voordien de Canadese nationaliteit aangenomen, en was daarbij zijn Belgische nationaliteit kwijtgespeeld.

Matig risico om te hervallen

De reclasseringscommissie zegt dat Dejaeger een matig risico loopt om te hervallen in kindermisbruik, maar dat hij de verantwoordelijkheid voor veel van zijn misdaden blijft ontkennen. Op zijn proces acht jaar geleden gaf de pater acht aanrandingen toe, maar de Canadese rechter oordeelde dat hij zich wel degelijk vergrepen had aan 23 kleine kinderen, 10 meisjes en 13 jongens. “Hij was een wolf in het gewaad van een missionaris, zijn leven als een priester was één grote leugen”, zei hij. “Voor veel van de slachtoffers betekende zijn misbruik het einde van hun leven en het begin van overleven. Nu moet hij boeten voor al dat slechts dat hij hen heeft aangedaan.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten