Drie miljoen voor versterking onderzoeksinfrastructuur in Vlaamse hogescholen

Minister van Innovatie Jo Brouns zegt dat elke geïnvesteerde euro terugverdiend wordt in de levensstandaard van de maatschappij. 

Minister van Innovatie Jo Brouns zegt dat elke geïnvesteerde euro terugverdiend wordt in de levensstandaard van de maatschappij. ©  Guy Puttemans

Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns (CD&V) investeert 3 miljoen euro om de onderzoeksinfrastuctuur in de Vlaamse hogescholen te versterken. Dat kondigt Brouns woensdag aan. De CD&V’er noemt de hogescholen “een onmisbare actor in het Vlaams innovatielandschap”. Vanwege hun geografische spreiding en hun unieke verbinding met lokale kmo’s vormen ze “een belangrijke schakel tussen onderzoek en praktijk”, klinkt het.

Bron: BELGA

De investering past binnen het relanceplan “Vlaamse Veerkracht”. “Kennis blijft het belangrijkste exportproduct van Vlaanderen”, zegt Brouns over de extra 3 miljoen voor de hogescholen. “Innovatie draagt bij aan ons comfort en aan onze welvaart. Ze creëert jobs en biedt mensen nieuwe mogelijkheden. Elke euro die we hierin investeren, verdienen we dubbel en dik terug in de levensstandaard van onze volledige maatschappij.”

Tot 300.000 euro per project

Hoogstaand onderzoek vraagt echter ook top-onderzoeksapparatuur. Hogescholen die een aanvraag indienen, zullen tot 80 procent van de totaal geraamde kost als subsidie kunnen ontvangen, met een maximumplafond van 300.000 euro per project.

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) heeft drie transitiethema’s afgebakend die extra inspanningen vergen op het vlak van innovatie en ondernemerschap: digitalisering, duurzaamheid en gezondheid. De aanvragen moeten in die drie elementen kaderen, klinkt het. Voorts moeten hogescholen die een aanvraag indienen, inzetten op de betrokkenheid van en kennisdeling met lokale bedrijven. “Zo creëer je echte bedrijfshubs naast onze Vlaamse hogescholen”, klinkt het nog.

Het is aan VLAIO om de aanvragen op basis van de vastgelegde criteria te beoordelen. De resultaten worden in december verwacht

Opvolging Crevits

Brouns’ voorganger Hilde Crevits deed vorig jaar ook al een gelijkaardige oproep naar de hogescholen. Ook die oproep was gericht op infrastructuren voor onderzoek dat aansluit bij de thema’s digitalisering, duurzaamheid en zorg/gezondheid. Zeventien projecten zijn geselecteerd, die gaan van duurzaam visvoer, het bestrijden van bacteriën door virussen tot 3D-scanning.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten