Negentien chauffeurs van De Lijn testten positief op alcohol in 2021

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bij preventieve alcohol- en drugscontroles die De Lijn uitvoerde bij de medewerkers hebben vorig jaar negentien chauffeurs positief getest op alcohol. Dat blijkt woensdag uit cijfers die Vlaams CD&V-fractievoorzitter Peter Van Rompuy opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Van Rompuy pleit voor meer controles.

jvhBron: BELGA

Omwille van het sensibiliseringsbeleid rond alcohol en drugs voert De Lijn preventieve controles uit. Het aantal positieve alcoholcontroles steeg vorig jaar met vijf. In 2020 ging het om dertien gevallen en in 2019 waren het er tien. “Een stijging ten opzichte van de jaren ervoor. Dit is ontoelaatbaar, bijkomende en meer doorgedreven controles bij De Lijn dringen zich op”, aldus Van Rompuy.

“Alcohol of drugs gaan nooit samen met rijden. Je brengt ermee niet alleen jezelf maar ook anderen in gevaar. Dat is al zeker het geval voor buschauffeurs, die verantwoordelijkheid dragen voor soms tientallen passagiers”, vervolgt de fractievoorzitter van CD&V in het Vlaams Parlement. Van Rompuy verwijst daarbij naar het dodelijke ongeval in april met een Franse reisbus op de E19. 

“Op een personeelsbestand van ongeveer 8.000 medewerkers betreft het een klein aandeel maar dit kleine aandeel kan een grote ravage teweegbrengen. Daarnaast straalt dit negatief af op de talrijke plichtsbewuste medewerkers bij De Lijn. Daarom dring ik bij de bevoegde minister aan op bijkomende en doorgedreven controles”, dixit de CD&V’er.

Wie positief test, wordt meteen geschorst bij De Lijn en mag het werk pas hervatten na het oordeel van de arbeidsgeneesheer. Het aantal positieve drugstesten ligt lager. In 2021 ging het om 10 personeelsleden, in 2020 was dat één medewerker.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten