Ex-Tourwinnaar fileert de tijdritcapaciteiten van Wout van Aert en Filippo Ganna: “Hij doet me denken aan Fabian Cancellara”

 ©  BELGA

In de Dauphiné wordt er woensdag tegen de klok gereden. Wout van Aert verdedigt zijn gele trui en wil wraak voor zijn blunder van rit vier. Zijn grote uitdager? Dat is opnieuw wereldkampioen Filippo Ganna.

Vincent Van GenechtenBron: L'Equipe

LEES OOK. Om hoe laat begint Wout van Aert aan zijn tijdrit in de Dauphiné? Dit zijn de starttijden!

Al zal ook Primoz Roglic zijn zegje willen doen in de tijdrit van 32 kilometer tussen Montbrison en La Bâtie d’Urfé, maar L’Equipe licht het duel uit tussen Van Aert en Ganna. Daarbij vroeg de Franse sportkrant de professionele mening van Geraint Thomas, de Tourwinnaar van 2018 die komend weekend zijn Ronde van Frankrijk gaat voorbereiden in de Ronde van Zwitserland.

Op het vlak van “de kunst van het tijdrijden” geeft Thomas het voordeel aan Ganna.

“Ik denk dat Ganna wat meer tijd en moeite steekt in het tijdrijden, simpelweg omdat Wout het heel druk heeft met al het andere werk”, aldus de 36-jarige Brit. “Ganna rijdt ook op de baan, waar de positie essentieel is, dus dat helpt hem. Door zijn positie vast te houden, kan hij veel vermogen produceren. Daarbij wordt het verschil gemaakt met de meeste andere renners. Filippo heeft ook de perfecte lichaamsbouw, met enorme billen en superkrachtige benen. Maar hij fietst ook met een zeer mooie cadans, vrij gelijkaardig aan die van Van Aert. Ganna is echter geen aerodynamica freak. Hij vraagt gewoon het beste materiaal en het beste pak. Wout hoeft minder te testen want het veldrijden houdt hem bezig. Ganna doet dat dus meer, zoals in windtunnels. Hij vertelde mij onlangs dat zijn positie was zoals de Sagrada Familia in Barcelona is: ​​​​voortdurend in aanbouw, altijd nieuwe dingen aan het ontwikkelen en uitproberen.”

 ©  AFP

Maar Van Aert wint dan weer op techniek. “Een tijdrit rijden is ook een kwestie van techniek”, klinkt het. “Hoe je bochten neemt, bijvoorbeeld. En ook van tactiek, hoe je je inspanning indeelt. Daarom worden de parcoursen ook verkend, zodat renners weten waar en wanneer ze welk wattage moeten trappen. Ganna beheerst dit tot in de puntjes, maar als het wat technischer en/of natter wordt, dan is Wout in het voordeel. Hij is erg wendbaar op de fiets, vooral dankzij het veldrijden. En het feit dat hij twee uur later vertrekt, kan ook in zijn voordeel zijn.”

Al vindt Thomas meteen ook dat het parcours in het voordeel van de Italiaanse wereldkampioen is. “Hoe platter, hoe beter voor Ganna. Of het nu een korte tijdrit is of eentje van 50 kilometer”, klinkt het in L’Equipe, dat weet dat Ganna momenteel met 4-1 leidt in de onderling duels. “Daardoor kan hij zijn fenomenale kracht het effectiefst ontwikkelen. Ik kan mijn benen letterlijk in één van hem steken. Mocht er wat meer reliëf in het parcours zitten, dan ging het voordeel naar Van Aert omdat hij lichter is. Maar op papier past deze tijdrit Ganna beter.”

En dus denkt de Brit dat Ganna gaat winnen in Bâtie d’Urfé. “Hij is de pure specialist”, aldus de Ineos-renner. “Hij doet me denken aan Fabian Cancellara, maar dan nog sterker.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten