Ierse premier steunt Oekraïne bij aanvraag EU-lidmaatschap: “Hoop dat we het Oekraïense volk duidelijk en positief signaal kunnen sturen”

Micheál Martin 

Micheál Martin ©  AFP

De Ierse eerste minister Micheál Martin steunt voluit de aanvraag van Oekraïne om toe te treden tot de Europese Unie. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. “Het vooruitzicht op lidmaatschap kan een krachtige motivator zijn om te hervormen, en lidmaatschap zelf is het krachtigste instrument dat we hebben om de democratie, vrede en veiligheid in onze regio uit te breiden”, zei hij.

jvhBron: BELGA

Het Europees Parlement debatteert op geregelde tijdstippen met Europese staatshoofden en regeringsleiders over hun visie op de EU. Woensdag was de Ierse premier Martin te gast. Hij legde uit hoe EU-lidmaatschap zijn land in vijftig jaar tijd getransformeerd heeft en voor veel vooruitgang heeft gezorgd.

Alleen al het vooruitzicht op lidmaatschap kan een land op weg zetten naar hervormingen, maakte Martin een bruggetje naar Oekraïne. Daar sprak president Volodimir Zelenski eind februari, slechts een paar dagen na de Russische inval in zijn land, al de ambitie uit om tot de EU toe te treden. “Ik steun de aanvraag van Oekraïne voluit”, zei Martin. “Ik kijk uit naar de opinie van de Europese Commissie en hoop dat wanneer de Europese Raad in juni bijeenkomt (op 23 en 24 juni, red.), we het Oekraïense volk een duidelijk en positief signaal zullen kunnen sturen.”

Volgens Martin kan de Europese Unie “trots en inspiratie” putten uit het feit dat ze “een baken van hoop” blijft voor de landen van de Westelijke Balkan, voor Oekraïne en voor Moldavië en Georgië, die ook willen toetreden. “Wie wil toetreden, moeten we steunen bij de noodzakelijke hervormingen en voorbereidingen. Wanneer ze aan de criteria beantwoorden, zouden we niet voor extra belemmeringen mogen zorgen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten