Vraag naar jobstudenten is torenhoog. Zo hoog dat klassieke studentensector uit de boot dreigt te vallen

 

 ©  Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

De vraag naar jobstudenten is torenhoog. Te hoog zelfs, waardoor een traditionele studentensector als de horeca uit de boot dreigt te vallen. Want als studenten de jobs voor het uitkiezen hebben, gaan ze liever voor regelmatige uren en een vast loon.

Nunzia Petralia

Door jobstudenten in te zitten, wil Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de werkdruk in woonzorgcentra aanpakken. Concreet stelt ze voor dat woonzorgcentra tot elf weken lang gemiddeld één jobstudent – of elf jobstudenten telkens één week – aanwerven met financiering vanuit Vlaanderen. Een mooi duwtje in de rug, maar het is niet zeker dat woonzorgcentra die studenten wel zullen kunnen vinden. De vraag naar helpende handen is enorm en werkgevers moeten vechten om iemand binnen te halen.

De sector waar dat personeelsprobleem extra moeilijk dreigt te worden, is de horeca. Opvallend, want een zomervakantie werken als ober of eventhost is lang dé studentenjob bij uitstek geweest. “Vóór de coronacrisis waren vooral de horeca- en de evenementensector populair bij studenten”, zegt ook Jeroen Poels van het uitzendkantoor voor studenten Deltaworx. “Maar tijdens corona was het gewoonweg geen optie om in de horeca- en evenementensector aan de slag te blijven. Jobstudenten moesten heroriënteren naar andere sectoren, zoals de verkoop, de zorg en de logistieke sector. Heel wat studenten maakten daar kennis met de voordelen van jobs met regelmatige uren en een vaster loon. Waardoor de traditionele studentensectoren van voordien nu minder in trek zijn.”

Helft minder

Dit jaar geeft de helft minder jobstudenten bij Deltaworx de voorkeur aan een job als ober of eventhost. “We merken dat er meer concurrentie is, zeker in de horeca- en evenementensector”, zegt ook Florence Loumaye van het online platform Student.be. “In grote steden valt het nog mee omdat daar nu eenmaal veel studenten zijn. Maar in regio’s zoals de kust is er ook veel vraag naar studenten, maar bieden minder studenten zich aan.”

Dat bevestigt ook Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen. “We zitten momenteel met een groot personeelsprobleem. Aan de kust, maar ook in de rest van West-Vlaanderen. Dat is al een paar jaar het geval, maar door de coronacrisis is het probleem nog toegenomen. Je hoort meer en meer dat werknemers de overstap hebben gemaakt naar andere sectoren. En dat is ook zo bij jobstudenten.”

Krapte

Naast de shift in sectoren is ook de algemene vraag naar jobstudenten toegenomen. Zo zag Deltaworx een kwart meer vacatures in vergelijking met voor de coronacrisis. Bij de horeca- en evenementensector is dat zelfs een verdubbeling. Student.be ziet het aantal vacatures op hun website stijgen met 19 procent ten opzichte van 2019. “Er is krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers vinden daardoor meer hun weg naar studenten als flexibele werkkracht”, zegt Poels. “Maar ook bij de studentenjobs is er een krapte op de arbeidsmarkt. En die versterkt de dalende populariteit van de horeca- en evenementensector.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten