Na ‘afschaffing’ verguisde M-decreet blijft alternatief uit

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts besliste dat het Leersteundecreet ten vroegste in 2023 van start gaat. ©  BELGA

De opvolger van het M-decreet is alweer met een schooljaar uitgesteld, tot september 2023. Bijsturing is nochtans meer dan ooit nodig. Het buitengewoon onderwijs barst uit zijn voegen.

Bron: De Standaard, BELGA

Eerst was het 2021. Dan kwam ­corona en werd het 2022. Nu zal het Leersteundecreet ten vroegste in 2023 van start gaan. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een tijd geleden beslist. In een bericht van het GO! staat daarover: “De overheid krijgt het beloofde leersteundecreet niet tijdig rond: de ­ingangsdatum van het nieuwe ­decreet wordt verschoven naar 1 september 2023.”

Het decreet wordt de opvolger van het door veel leerkrachten vervloekte M-decreet. Dat ­bepaalt dat kinderen met een ­beperking zo veel mogelijk naar een gewone school moeten kunnen, een koerswijziging waar Vlaanderen zich in 2009 toe engageerde door in te stemmen met het VN-verdrag Handicap. Het systeem werd nog beslist door minister Pascal Smet (Vooruit) en ingevoerd ­onder Hilde Crevits (CD&V). Door een te snelle implementatie en geen extra middelen kreeg het al snel een slechte naam.

Onderwijskoepels teleurgesteld

Onderwijskoepels GO! en Katholiek Onderwijs Vlaanderen reageren teleurgesteld op het nieuwe uitstel van het leersteundecreet, dat de opvolger van het M-decreet moet worden. “Het was al een tijd geweten dat het Leersteundecreet uitgesteld zou worden. Het uitstel is bijzonder jammer, voor de leerlingen om wie het gaat, maar ook voor de leersteunleerkrachten in het ondersteuningsnetwerk om wiens statuut het gaat”, klinkt het bij GO!, de koepelorganisatie voor het Vlaams gemeenschapsonderwijs.

Ook de tegenhanger van het katholieke onderwijs reageert ontgoocheld: “We betreuren dat het leersteundecreet alweer een jaar wordt uitgesteld. De uitdaging, leerlingen met specifieke onderwijs- en zorgnoden ondersteunen op school, wordt enkel groter. De personeelsleden die hiervan werk willen maken, verdienen duidelijkheid. We hopen dat dit het laatste uitstel is en dat het ontwerpdecreet nog voor het zomerreces op de Vlaamse regering komt.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten