Belgische tienjaarsrente voor het eerst sinds 2014 boven 2 procent

 

 ©  Shutterstock

De Belgische rente op tien jaar is donderdag in de nasleep van de rentevergadering van de Europese Centrale Bank boven de kaap van 2 procent gestegen. Het was al van 2014 geleden dat  ‘s lands tienjaarsrente op dat niveau noteerde.

Bron: BELGA

De ECB kondigde donderdag zoals verwacht aan te breken met het langdurige lagerentebeleid. Frankfurt is een eerste renteverhoging met 25 basispunten van plan in juli. In september zou al een tweede, mogelijk forsere, stap volgen. En ook nadien moeten verhogingen volgen. Die kaderen in de strijd tegen de torenhoge inflatie. De belangrijkste rente in de eurozone, de herfinancieringsrente, staat al sinds maart 2016 op nul, het historische dieptepunt.

LEES OOK. Europese Centrale Bank verhoogt rente in juli

Het nieuws bleef niet onopgemerkt in de financiële wereld. Woensdag was de Belgische tienjaarsrente al de 2 procentgrens genaderd en na het rentebesluit in de prille namiddag ging het cijfer er vlotjes boven, tot boven de 2,07 procent rond 15 uur, het hoogste niveau sinds begin 2014. Nadien ging het omlaag en vervolgens opnieuw omhoog tot zowat 2,017 procent rond 15.45 uur.

De stijging van de rentes gaat erg snel. Pas in maart van dit jaar werd voor de Belgische langetermijnrente de kaap van 1 procent overschreden. Eind 2020 was de rente zelfs enige tijd negatief, met een absoluut dieptepunt van -0,440 procent in november van dat jaar.

Een hogere rente is slecht nieuws voor de schatkist, maar ook voor particulieren die een huis willen kopen. De rente op woonkredieten is, bij een lening met vaste rentevoet, immers gelinkt aan de OLO (lineaire overheidsobligaties, red.) en dus is lenen voor een huis de voorbije maanden al flink duurder geworden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten