Ecuador mag naar WK van FIFA, maar Chili legt zich niet neer bij de zaak: “Het is nog maar 1-0”

Byron Castillo.  ©  AFP

Ecuador mag gewoon deelnemen aan het WK voetbal in Qatar. Chili diende een klacht in tegen het land, maar die werd door de FIFA ongegrond verklaard.

Yanko Beeckman

De Chileense voetbalbond zei vorige maand dat het bewijs had dat de Ecuadoraan Byron Castillo in 1995 in het Colombiaanse Tumaco werd geboren en niet in 1998 in de Ecuadoraanse stad Genearal Villamil Playas, zoals vermeld staat zijn officiële documenten.

Castillo speelde in acht van de achttien kwalificatiewedstrijden van Ecuador, waarin ze veertien van hun 26 punten pakten. Als ze punten hadden verloren voor de wedstrijden waarin Castillo verscheen, hadden de Ecuadoranen hun ticket voor Qatar dus mislopen.

“Na analyse van de opmerkingen van alle betrokken partijen en overweging van alle elementen die zijn voorgelegd, heeft de tuchtcommissie van de FIFA besloten de procedure tegen de Ecuadoraanse voetbalbond te beëindigen”, staat in een verklaring van de wereldvoetbalbond. “Tegen de huidige beslissing kan nog beroep worden aangetekend bij het FIFA-beroepscomité.”

Ecuador is een van de vier Zuid-Amerikaanse teams die zich al hebben gekwalificeerd voor het WK. Brazilië, Argentinië en Uruguay zijn de drie andere. Peru speelt volgende week nog een play-off.

Chili gaat in beroep

Voorzitter Pablo Milad van de Chileense voetbalbond ANFP liet nadien weten dat de bond in beroep gaat en de zaak desnoods voorlegt aan het Internationaal Sporttribunaal TAS. “We staan met 1-0 achter, maar er is nog een tweede helft”, zei Milad in een persconferentie. “De uitspraak van de FIFA was verrassend genoeg niet in ons voordeel, ondanks de sterke bewijzen. We zullen de argumentatie afwachten en in beroep gaan bij de bond. Als dat niet in ons voordeel uitvalt, stappen we naar het TAS.”

De voorzitter van de voetbalbond van Ecuador, Francisco Egas, reageerde verheugd. “Vandaag zegeviert het recht in de sport”, schreef hij op Twitter. “We wisten altijd al dat we het gelijk aan onze kant hadden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten