Eén en twee voor Alpecin-Fenix in Dwars door het Hageland: Oscar Riesebeek haalt het voor Gianni Vermeersch

 ©  BELGA

Oscar Riesebeek heeft Dwars door het Hageland op zijn naam geschreven. De 29-jarige Nederlander haalde het voor onze landgenoot Gianni Vermeersch. Florian Sénéchal werd op een lekke band derde, Stan Van Tricht finishte als vierde.

Na een heel onrustig begin, met tal van aanvallen, slaagden Jens Reynders, Ward Huybs, Kobe Vanoverschelde, Thomas Joseph en Simon Daniels er toch in om een aanzienlijke kloof te slaan. In eerste instantie liet de grote groep niet echt begaan, maar na verloop van tijd ging het blok er dan toch op en mochten de vijf zowat 3 minuten voor hen uitrijden. Vanoverschelde kende bij de passage op de Grootbroekstraat, op 78 kilometer van de finish, pech en ging aan de kant met een lekke achterband. Wat verderop sloeg ook het noodlot toe bij Huybs en zo hielden we met Reynders, Joseph en Daniels nog slechts drie leiders over.

De Grootbroekstraat zorgde ervoor dat het peloton in verschillende stukken uiteen spatte. Na de Demervallei in Aarschot hervormde de kopgroep zich toen Vanoverschelde en Huybs opnieuw aansluiting vonden na pech. Tijdens de beklimming van het Grasbos ontbond Tim Wellens zijn duivels, hij deed zo de lange vlucht teniet. Ook Michael Morkov toonde zich, maar een uitgedund peloton zou zich toch aanmelden voor de nog twee resterende plaatselijke ronden van elk 23,3 kilometer, met daarin telkens de passage van het Prinsenbos, de Demerdijk Zichem en de Citadel van Diest.

In het Prinsenbos zette Tim Wellens opnieuw fors door. Hij lag aan de basis van een nieuwe kopgroep, waar ook Taco van der Hoorn, Fabio Van Den Bossche en zijn teamgenoot Florian Vermeersch deel van uitmaakten. In het peloton regelden de renners van Arkéa-Samsic de jacht op het viertal. Dat kwartet vatte de slotronde aan met een voorgift van 15 seconden. Yves Lampaert en Stan Van Tricht zorgden op 15 kilometer van de finish voor een samensmelting. Het peloton was dan nog zowat 40 man sterk.

Oscar Riesebeek glipte er vanonder op de Demerdijk Zichem en had op de top van het Grasbos een voorsprong van 10 seconden op de groep. Riesebeek kwam op de Citadel niet meer in de problemen en haalde het net voor zijn teamgenoot Gianni Vermeersch en Florian Sénéchal.

Op de erelijst van ‘de Vlaamse Strade Bianche’ is Riesebeek de opvolger van de Noor Rasmus Tiller.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gianni Vermeersch komt nog eens terug “om zelf te winnen”

Gianni Vermeersch had gemengde gevoelens na zijn tweede plaats in Dwars door het Hageland. De renner van Alpecin-Fenix reed zeer aanvallend maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de dichtste ereplaats achter zijn Nederlandse teamgenoot Oscar Riesebeek.

“Ik ben superblij voor Oscar”, zei Vermeersch na afloop. “Hij is met een goede conditie uit de Giro gekomen. Maar ik had vandaag ook zeer goede benen. Benen om te winnen. Wij hadden als ploeg wel gemikt op een zeer goed resultaat en met plaatsen één en twee is dat wel heel goed gelukt. Dit noem ik fantastisch. Wij hebben de koers ook de hele tijd in handen gehad. Fabio Van Den Bossche was mee met het groepje met Tim Wellens, Florian Vermeersch en Taco van der Hoorn. Daarna heb ik het enkele keren geprobeerd, maar ze lieten me niet rijden. De wind maakte het er vandaag niet minder lastig op. Ik had vrij vroeg in de wedstrijd al een gat moeten dichtrijden toen er een groep vertrok met zeven renners en er niemand mee was van de ploeg. Daarna verliep het naar wens.”

Oscar Riesebeek bleef heel rustig na zijn eerste profzege. “Riesebeek is een toffe jongen”, aldus Vermeersch. “Hij is altijd paraat en wil steeds werken voor de ploeg. Net daarom ben ik zo tevreden voor hem. Ik heb de hele dag genoten. Samen met de Antwerp Port Epic is dit één van mijn geliefkoosde koersen. Ik heb natuurlijk mijn achtergrond als veldrijder, misschien daarom dat deze koers me zo goed ligt. Ik heb hier een hele dag in een speeltuin gezeten. Ik ben hier al twee keer derde geweest en nu finish ik als tweede. Ik moet dus nog eens terugkomen om te winnen.”

Ilaria Sanguineti wint Dwars door het Hageland voor vrouwen

Ilaria Sanguineti heeft zaterdag de tweede editie van Dwars door het Hageland voor vrouwen, met start in Aarschot en aankomst na 126,5 kilometer op de Citadel van Diest, op haar naam geschreven.

De 28-jarige Italiaanse uit de Valcar-Travel&Service-ploeg was na een sprint met vijf sneller dan de Oostenrijkse Christina Schweinberger en de Nederlanders Femke Markus en Loes Adegeest. Marthe Goossens was de beste Belgische op de vijfde stek.

Voor Ilaria Sanguineti was het haar eerste zege van het seizoen.

De uitslag:

(115 dln.)

1. Ilaria Sanguineti (Ita/Valcar-Travel&Service) de 126,5 km in 3u18:33 (gem 38,227 km/u)

2. Christina Schweinberger (Oos) z.t.

3. Femke Markus (Ned) op 0:02

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten