Legendarisch café zet tapkraan nog eens open: “Dit mag nooit verloren gaan”

De vrijwillige ‘Spotvogels’ van Natuurpunt en de echte patron Patrick (rechts)

De vrijwillige ‘Spotvogels’ van Natuurpunt en de echte patron Patrick (rechts) © ghl

Destelbergen/Gent -

De spaghetti die er pakweg dertig jaar geleden heerlijk smaakte op een weekendnacht was er niet meer, maar ‘t Schippershuis aan de Scheldekant in Destelbergen was dankzij Natuurpunt zaterdag één dag open. Pure nostalgie, midden het natuurgebied van de Damvallei.

Geert Herman

Foto’s bij alle jaargetijden, pentekeningen en schilderijen: het bestaat allemaal van het prachtige ’Schippershuis’ – officieel ‘In het Schippershuis’ - vlakbij het jaagpad langs de Schelde. De droomlocatie voor kunstenaars, natuur- en levensgenieters was voor één dag het Damvalleicafé, opengehouden door Isabel, Joris, Roel, Hugo en Dirk, de vrijwillige Spotvogels van Natuurpunt.

“Het Rivierpark Scheldevallei tussen Gent en Anwerpen heeft toegangs- en herkenningspunten nodig, dit is er één van”, zegt Hugo Vinck, voorzitter van Natuurpunt Damvallei. “Door de medewerking van eigenaar Patrick Van Peteghem kunnen we dit één dag openhouden en de opbrengst is integraal voor onze vereniging. We hebben het interieur opgefrist, de rommel op de binnenkoer opgeruimd en … het lange gras aan de voorzijde van ‘t Schippershuis gemaaid”, lacht hij. (lees verder onder foto)

 

 ©  GHL

De voorwaarde was wel dat Patrick zelf achter de tap stond en zo geschiedde. Van Peteghem is de patron sinds 1983, maar werkt als kok op baggerschepen waardoor hij andere wateren dan de Schelde bevaart. “Om de zes weken ben ik een periode thuis en dan hou ik het wel open. Anders is er wel iemand die in het weekend opendoet”, vertelt hij. “Maar als ik de boten achter mij laat, keer ik hier zeker voltijds terug. Ik heb ook veel nieuwe klanten gezien vandaag en dat is alleen maar goed nieuws.”

In het Schippershuis, dat oorspronkelijk een aflossingsplaats was voor scheepstrekkers die de boten van Melle naar Gent trokken, werden er zaterdag vooral herinneringen opgehaald: “Wij hadden het toevallig gehoord bij bakker Paul dat het open was”, vertellen Roos, Huguette en Annie, die er genieten van een frisse Augustijn. (lees verder onder foto)

 

 ©  IF

“We wonen nu sinds kort op een appartement in de buurt, maar tientallen jaren geleden kwamen we hier ook al spaghetti eten. We zijn vooral gecharmeerd door de authentieke sfeer van. Zo’n etablissement mag van ons nooit verloren gaan.”

Hetzelfde geluid bij Paula Van der Straeten uit Sint-Amandsberg. “Vroeger fietsten we van thuis naar hier tot in Wetteren en terug. Vandaag kwam ik eigenlijk om een pannenkoek, maar jammer genoeg is er niets om te eten. Maar dat is dan weer goed voor mijn lijn”, lacht ze op de binnenkoer van ’t Schippershuis dat voor één dag het Damvalleicafé was.

 

 ©  GHL

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent