Ellenlange rijen bij opening alternatieve McDonald’s in Moskou

 © Reuters

Het eerste filiaal van de vernieuwde Russische McDonald’s ging zondag open, nadat de Amerikaanse fastfoodketen het land had verlaten en zijn Russische activiteiten verkocht. Vijftien vestigingen zullen in Moskou en omgeving openen onder een nieuwe naam en een nieuw logo, maar op dezelfde locaties, met hetzelfde personeel en vrijwel identieke menu’s.

ltoBron: BELGA

Na meer dan dertig jaar sloot McDonald’s in maart zijn Russische activiteiten als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. De keten had meer dan 62.000 lokale werknemers in het land. Sommige restaurants op luchthavens en treinstations zullen voorlopig nog onder het Amerikaanse McDonald’s-logo blijven opereren door speciale franchiseovereenkomsten.

De nieuwe eigenaar is Alexander Govor, die sinds 2015 als licentiehouder 25 McDonald’s-restaurants in Siberië exploiteerde. Govor kocht alle 825 McDonald’s locaties in het hele land en zegt dat hij van plan is om ze binnen de twee maanden te heropenen.

LEES OOK. Zo ziet het logo van de nieuwe Russische McDonald’s eruit

De comeback van McDonald’s heeft de afgelopen dagen heel wat reacties losgemaakt op de Russische sociale media. De fastfoodketen heeft een historische betekenis in Rusland. De opening van het eerste filiaal in de jaren negentig was een teken van verandering in het land. Er stonden rijen klanten van 500 meter lang aan de deur. De sluiting van de McDonald’s-filialen werd gezien als even symbolisch voor de escalatie van de spanningen tussen het Westen en Moskou.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten