Twee weken lang op zoek naar vermisten

Lanaken -

In het verbindingskanaal in Lanaken is dinsdagmiddag operatie Clean Water gestart. Op de Limburgse kanalen wordt twee weken lang gezocht naar vermisten. Op de eerste dag werd een wrak bovengehaald.

De actie Clean Water is een samenwerking tussen de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Limburg, de cel Vermiste Personen, de Civiele Bescherming, Scheepvaartpolitie en lokale politiezones. Starten deden ze dinsdag op het verbindingskanaal in Lanaken. “We willen de hotspots of de locaties waar verdachte objecten gedetecteerd werden onderzoeken en hetgeen wat er ligt uit het water halen”, vertelt Ward Miermans. Hij coördineert de actie vanuit de FGP Limburg. “Dit gebeurt onder de kapstok van de cel Vermiste Personen. Het is eigenlijk een zoekactie naar vermisten die we om de zoveel jaren in onze provincie herhalen.”

LEES OOK. Vijf in Nederland gestolen voertuigen bij dreggen uit Albertkanaal gevist

Op dit moment konden de diensten een 22-tal hotspots lokaliseren. “Het gaat om de kanalen verspreid over heel Limburg. Dat gaat van hier in het oosten van de provincie naar het noorden en van daaruit gaan we terug naar onder richting het westen”, verduidelijkt Miermans. “We zullen in totaal zes dagen, verspreid over veertien dagen, met deze actie bezig zijn. Acht Limburgse politiezones nemen deel aan deze zoeking. We bestrijken dus heel wat terrein.”

Verdwijningszaak opgelost

De vorige keer dat er op zo’n grote schaal gedregd werd dateert van 2019. “Toen hadden we toch wel succes. We troffen destijds een langdurig vermiste persoon aan. We konden dus een verdwijningszaak oplossen”, besluit Miermans.

Het wordt afwachten of dat dit jaar ook lukt. Op de eerste van de zes dagen dreggen werden een autowrak, kano en boot op de kanaaloever getakeld. Woensdag gaat de zoekactie voort.

mm/ppn

Aangeboden door onze partners